Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetaren dog – åtalade frias

Arbetaren miste livet i samband med ett vindkraftsbygge. Åtalet mot chefen och energibolaget ogillas då det anses ha varit hans eget fel.

LT har tidigare skrivit om det fall där en 30-årig arbetare miste livet när han på ett vindkraftsbygge föll elva meter ner på ett betonggolv.

30-åringen ingick i ett team som skulle bygga de första 60 metrarna av ett antal vindkraftverk i närheten av Hammerdal. Dessa byggs av tre meter höga betongsektioner som staplas ovanpå varandra. Dessa måste passas in rätt så att en vajer kan löpa genom dem. När den tredje sektionen skulle passas in behövde en så kallad E-modul passas in för hand. 30-åringen skyndade upp för stegen för att göra detta.

Problemet var att stegarna mellan sektion två och tre inte var korrekt hopmonterade. Detta ledde till att "runnern" som fungerar som en säkring för fall hoppade ur sitt spår och 30-åringen föll därför handlöst ner på betonggolvet.

Bolaget Enercon AB samt en chef stod inför rätta med misstankar om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Åklagare Åse Schoultz krävde att Enercon skulle betala 2 miljoner kronor i företagsböter och hävdade att chefen varit oaktsam. Denna undersökte inte riskerna på arbetsplatsen fortlöpande, enligt åklagaren.

Tingsrätten friar den åtalade chefen. Enercon AB behöver inte betala ut 2 miljoner kronor då även detta ogillas.

Tingsrätten finner att det får vara anses utrett att samtliga anställda som befann sig på olycksplatsen var erfarna och väl förtrogna med de arbetsuppgifter som de utförde. De insåg de risker som var förknippade med arbetsmomenten. Den chef som ställdes inför rätta fanns inte på plats och kan under dessa förutsättningar inte anses skyldig att närmare övervaka arbetet.

Tingsrätten finner även att 30-åringen mot bättre vetande av okänd anledning i flera avseenden frångick väl kända instruktioner och säkerhetsbestämmelser. Detta ledde fram till olyckan.