Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ära i höjden åt Gud!

Earoe Jupmielasse jallatjommesisnie-Ära i höjden åt Gud!

Som präst i Sápmi har jag hört många berätta om barndomens julfirande. Nomadlärarinnan Sakka Rutfjäll, bördig från Frostviken, mindes sin första jul i renskogen i början av 1910-talet. Då var hon lillpiga hos Anders och Anna Thomasson i Hotagsfjällen, Jijnjevaerie.

I trakten av Hotagssjön inredde de en gammal timmerkoja för att fira vinterns stora högtid. Renhjorden uppehöll sig i närheten och åt av hänglaven, joevjeme. Vad julmaten beträffar var korven och klimpen viktiga, lagade på renens tunnblod, ruerhkememaelie. I kojan stämde alla in i änglasången på hjärtats språk:" Earoe Jupmielasse jallatjommesisnie, jih raeffie eatnamasse, almetjidie giejstie Jupmele aavode - Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem han har utvalt". (Luk. 2:14).

Sakka Klementsson i Mittådalen, Mihte, berättade också julminnen för mig från barndomsåren vid tiden för första världskrigets utbrott. Då vistades hennes familj i Slugufjäll inom Idre. Efter att ha skidat runt renhjorden brukade fadern Jon Fjällgren samla alla i vistet till bön på julaftonen. Han kårade en tjärvedsgren så att det lyste klart i kåtan. Det rådde andakt när julevangeliet lästes, inte minst vid ängelns ord till herdarna som vaktade sin hjord om natten: "Aellede alvehtovvh! Mov lea saernie dijjese stoere aavoen bïjre, stoere aavoe gaajhkide almetjidie. Daelie dijjen lutniestaejja Daviden staarese reakadamme. Dihte Messija, Åejvie - Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. Idag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren". (Luk. 2:10f.).

Själv vandrade jag för många år sedan över herdarnas äng till födelsekyrkan i Betlehem, uppförd på den plats där Jesus föddes. Då mindes jag min mormors ord vid julandakten där hemma bland Tärnafjällen: "I Betlehem föddes Guds Son hemlös. Nu klappar han på dörren till våra hjärtan. Det är där han vill bo. När vi öppnar för honom sjunger änglarna som i den första julnatten."

Julens stjärna lyser,

värmer den som fryser,

ger oss himmelsk frid

i en vilsen tid.

Du som är vår frälsning,

hör vår bön och hälsning:

Var oss alltid när.

Du som livet är.

Amen. Halleluja.

Jupmelen raeffie jih Buerie Jåvle - Guds frid och God Jul!

Bo Lundmark

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel