Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är vapenskåpet godkänt?

Det råder viss förvirring kring bestämmelserna för vapenskåp som träder i kraft efter nyår. Många jägare undrar om deras skåp är godkända och hur man går tillväga för att ta reda på det. Skillnaden på skåpen är inte alltid stor men har du märkningen SS-3492 kan du vara lugn.

Om drygt en månad går dispensen för många vapenskåp ut och reglerna som stiftades år 2000 slår igenom. Stig Corell är en av länets cirka femtontusen jägare och vet inte om hans vapenskåp tillhör de godkända. Tiden börjar springa iväg och nu gäller det att ta reda på vad som gäller. I veckan ringde han polisen för att reda ut några frågetecken.

– Jag har tillverkningsnummer och hela köret men polisen kunde inte tala om för mig om det var godkänt eller hur jag kan ta reda på det, säger han.

Jan Andersson på polismyndigheten i Östersund tycker detta är märkligt.

– Han har förmodligen kommit i kontakt med fel personer. Vi har två personer på vapenavdelningen i Östersund som kan svara på sådana frågor, säger han.

Enligt lag ska licensierade vapen antingen förvaras i ett skåp med märkningen SS-3492 eller ett lika säkert utrymme.

– Märkningen hittar du på insidan av dörren, säger Mattias Eriksson, butikschef på ABC Vildmark i Lillänge.

Den största skillnaden på skåpen sitter i låsenheten. Många av de äldre skåpen uppfyller inte längre kraven och många måste köpa nya skåp. På ABC Vildmark har försäljningen skjutit i höjden och skåpen vänder i princip i dörren.

– Leverantören hinner inte tillverka skåp i den hastighet de säljs därför kan vi inte ta hem fler skåp än vi gör idag, säger Mattias.