Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är teknikracet över?

Konsolbranschen har historiskt sett drivits framåt av ny hårdvara. Ständigt växande datorkraft har varit en självklarhet i tv- och dataspelens evolution - fram till nu.

Den nuvarande konsolgenerationen, kallad den sjunde, är inne på fjärde och femte året, beroende på vilken maskin man talar om.

Hade situationen varit densamma för tio år sedan hade uppgifter och detaljer om kommande konsoler stått som spön i backen.

Nu är det helt tyst. Stendött faktiskt, trots att teknikbranschen läcker som ett såll kring kommande spel, tekniska gadgets och kommande telefoner.

Det kan faktiskt bara betyda att en ny konsolgeneration inte är på gång de närmaste åren.

Men sanningen att säga så är det inget jag ligger sömnlös över.

Nuvarande plattformar har fortfarande en hel del kvar att ge. Dessutom uppdateras mjukvaran i samtliga konsoler med jämna mellanrum, så de blir bättre och bättre.

Den enda som står lite stilla just nu är Wii, men å andra sidan skulle det inte förvåna mig om även den kan bjuda på oväntade uppdateringar.

Är det till exempel helt omöjligt att låsa upp högre upplösning via en mjukvaruuppdatering eller ett tillbehör?

Dessutom har tillverkarna snackat om en tioårig livscykel redan från scratch, så man väntar sig helt enkelt inga nya konsoler.

Kanske är det så att Nintendos succé med enklare grafik på Wii-konsolen dessutom har lagt lock på hårdvaruracet, eftersom man visat att prestanda inte är allt?

På ett sätt är det ganska skönt i en värld där de tekniska innovationerna snurrar allt snabbare.

Vi får spela våra spel, utan att hetsas med löften om snabbare, bättre och vackrare. Jag inbillar mig att fokus idag ligger på att skapa bättre och mer annorlunda upplevelser.

Konsolen har blivit en slags mediaspelare, lika vanlig som VHS-spelaren på sin tid eller en dvd- eller blu ray-spelare.

Och efter att ha upplevt teknikhetsen i spelvärlden i 30 år är det ganska skönt att slippa gå och sukta efter nya tekniska landvinningar. Man kan, kort och gott, koncentrera sig på spelen och dess historier istället.