Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är gemene man av oss infödda svenskar kulturrasistiska?

Jobbade i många år åt länsmuseet i Östersund med föremålssamlingarna. Vi hade många studiebesök där vi visade upp jämtländska kulturskatter textilier, möbler (våra omtalade skåp), bruksföremål i trä. Jag jobbade med textilerna så har mest erfarenhet av detta. Vävnader och broderier från 1700 – 1800-tal där besökare förhärligade dessa alster gjorda i Jämtland och lyfte upp dem till skyarna.

Dessa broderier vävnader var kan man säga klumpiga och tillverkade av grövre yllegarn. Åh så vackert utropade många, vad skickliga de var, och man kunde läsa mellan raderna istället för sådant krafs från länder österifrån. Sanning å säga har östliga länder större skicklighet fingerfärdighet än vi, deras hantverksskicklighet låg eller ligger långt över vår.

Men det är väl så att vi står oss själv närmast och inget konstigt med det, ett ganska sunt sätt att tillhöra en grupp där man ska anpassa sig annars är man väl antisocial.

Skrivet i dessa dagar när alla ska framställa sig så icke rasistiska.

Monessa Erenbo, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel