Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är energilösningar en modefråga?

Annons

Minns när Suezkanalen blockerades. Minns när oljestaterna beslöt att chockhöja oljepriset. Västvärlden såg hela sin livsstil försvinna. Oljekriserna visade sig vara en prisfråga.

Några modiga själar började fundera om varför våra sjöar försurades och träden efter vägkanterna dog. Funderingar som avfärdades som ungdomligt påhitt.

Funderingarna om ett mer energieffektivt samhälle växte fram mer med tanke på tillgänglighet av olja än miljöhänsyn. Importoberoende från utländska aktörer måste brytas. Ännu var inte priset ett prioriterat samtalsämne. Inte heller miljön.

Nu dristades sig någon att fråga om priset för energin och om den sk oljekrisen chockade vårt land var nog gaspriset i en ännu högre division.

Än en gång har det gått mode i energiförsörjning. Den billigaste energin är fortfarande den som sparas. Den kostar inget har ingen negativ miljöpåverkan och behöver inga transporter

En känd man dristade sig att säga: Som den gamle geten bräker, bräker ock fåren.

Lite eftertanke om säkerhet behov och miljöpåverkan för energin där även slutanvändarens kostnader medtas vore nog på plats. Även om valperioden är kort kanske denna eftertanke bör få ett längre tidsperspektiv som slutmål. För mig är omtanken om mina barnbarn och vad framtiden kommer att säga om de sopor som vi överlämnar en seriösare fråga än kortsiktiga nutidslösningar.

Stanna upp tänk om. Låt inte fartblindheten ta överhand. Det finns alternativa lösningar.

Att tro att en lösning är möjlig är nog för enkelt. Misstag bör göras i steg inte större än de kan rättas till.

Odensviksbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel