Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är du vältrimmad och lönsam?

Annons

Det har tillkommit ett nytt inslag i den pressade nutidsmänniskans vardag: Träning. Vi pratar inte långpromenader med hunden här. Den senaste trenden är att utsätta sig för träningsdoser som närmar sig Charlotte Kallas. Milslånga löprundor, stenhård styrketräning. Ofta med konkreta mål som Vasaloppet, Vansbrosimningen eller Fjällmaraton i sikte.

Allt är frid och fröjd så länge det är frivilligt. Men nu börjar det komma signaler om att hälsotrenden håller på att spåra ur på sina håll. I senaste numret av tidningen Kupé berättas det om företag som anmäler sina anställda till långlopp och där grupptrycket är så stort, särskilt bland chefer, att det krävs väldigt goda skäl för att inte ställa upp. Andra företag tankar ner personalens stegräknare i entrén för att ha koll på hur mycket de rör på sig.

Var tredje arbetsgivare ställer krav på god hälsa hos den de ska anställa numera, visar undersökningar. Ett vasalopp i cv:n är meriterande. Överviktiga har allt svårare att få jobb. Så pass svårt att arbetsförmedlare har börjat klassa övervikt som ett funktionshinder. "Särskilt de unga har förstått att de måste vara vältrimmade för att vara anställningsbara", säger hälsoanalytikern Mats Olsson.

Bakgrunden är inte svår att förstå. En frisk medarbetare producerar mer och kostar mindre. Och så länge medarbetaren mår bra av träningen är det naturligtvis en vinn vinn-situation. Men stressforskare börjar också se tecken på motsatsen. Den som inte hinner träna vid sidan av jobbet, dagishämtningen, storhandlingen och matlagningen riskerar att ligga sömnlös av stress och ångest.

Moderaternas oppositionsråd Christer Siwertsson vill lägga ner landstingets Folkhälsocentrum. Det är alltid frestande att dra ner på verksamheter som inte är tvingande. Ett klassiskt borgerligt synsätt på folkhälsa är att det enbart handlar om individuellt ansvar. Moderaterna älskar att håna gamla folkhälsokampanjer som "6-8 brödskivor om dagen". Den förhatliga staten som överförmyndare. Men hälsofascistiska tendenser inom det privata näringslivet hörs det inga protester mot.

Folkhälsa är i högsta grad en politisk fråga. Det finns ett klart samband mellan jämlikhet och hälsa. Risken att dö i förtid är högst för dem med lägst inkomst. Samhällen med de största inkomstklyftorna har också de högsta ohälsotalen.

Om resurser som Folkhälsocentrum läggs ner finns det risk för att synen på folkhälsa som enbart en livsstilsfråga blir förhärskande. Det behövs ett vetenskapligt folkhälsoarbete baserat på kunskap som den här: När vi bor bra, har en trygg ekonomi, tillgång till bra sjukvård och ett jobb vi trivs med, då röker vi mindre, dricker mindre och sover bättre. Med ett rimligt arbetstempo och en bra arbetsmiljö går sjukfrånvaron ner.

Det är sådana kunskaper som behöver spridas. Annars kan arbetsgivare fortsätta tro att anmälningsavgiften till Fjällmaraton är allt som behövs för att personalen ska hålla sig frisk.