Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det rimligt att straffa de drabbade? Alt: Orimligt att straffa de drabbade

27 000 östersundare blev sjuka av cryptosporidium i dricksvattnet. Kostnaderna för samhället beräknades till 220 miljoner. Nu riskerar samma personer att indirekt få betala böter för utbrottet. Rättegången i det unika målet har precis börjat.

Östersunds kommun står åtalad för miljöbrott, spridande av smittämne, brott mot livsmedelslagen och vållande till sjukdom.

Miljöåklagaren Lars Magnusson yrkar på sex miljoner kronor i skadestånd till staten. Det är kommunen som är åtalad, men som kommundirektören Bengt Marsh konstaterar: Blir det fällande dom kommer pengarna att tas från skattefinansierad verksamhet som förskolor och äldreomsorg.

Är det rimligt? Nej, det är inte rimligt.

Lagen säger att en dricksvattenproducent ska se till att vattnet är hälsosamt. Visst är det viktigt att slå fast det ansvaret, men det måste rimligtvis bygga på den kunskap som är tillgänglig. Östersund borde ha installerat ett bättre skydd för att förhindra parasitutbrottet, menar åklagaren. Men sanningen är att före utbrottet visste man inte så mycket om riskerna och hur man skulle skydda sig. Cryptoutbrottet i Östersund blev en väckarklocka för hela Sverige. Ett bevis för det är att Livsmedelsverket och Smittskyddsinstitutet kom med nya rekommendationer om UV-ljus i vattenrening i januari 2011. Då var redan halva Östersunds befolkning utslagna av magsjukan. Rekommendationen kom därför att den UV-anläggning som kommunen fått låna visade sig ta död på parasiten. Efteråt köpte mängder av svenska dricksvattenproducenter liknande anläggningar för att skydda sitt dricksvatten. Men åklagaren menar att Östersunds kommun borde ha känt till saker som ännu inte var kända. Det är den första orimligheten i åtalet. Den andra är att om rätten finner att kommunen är skyldig och ska betala skadestånd, så är det östersundarna, de som blev sjuka, som får betala genom skattsedeln.

Är det rimligt? Nej, det är inte rimligt.