Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det klokt att bygga höghus på busstorget?

Annons

Vi har fått ett nytt samtalsämne som kommer att räcka länge. De första förslagen till ny utformning av Gustav III:s torg, busstorget, är presenterade.

Stadsplanering berör. Minns turerna kring Vallsundsbron. När förslaget presenterades om en bro som skulle utgå från en konstgjord ö utanför Frösö strand blåste det hårt kring beslutsfattarna. I dag är nog de flesta nöjda, inte minst Frösöborna.

Och vi som tyckte att universitetet skulle ligga på Frösön har nog ändrat oss lite till mans. Det ligger ju bra där på gamla A 4.

Stortorgets gula stenbeläggning däremot, kan fortfarande dyka upp som samtalsämne runt fikabordet. Varför just gult?

Båda förslagen om busstorget som presenterats innehåller hotell, bostäder, kontor, bibliotek och konserthus. Men där upphör likheten. Kjellander & Sjöbergs förslag följer stadens kvartersmönster och bryter inte siluetten med höghus. Krook & Tjäder har gjort ett vildare förslag med tre höga bostadshus och ett tolv våningar högt hotell med skybar.

"Höghusförslaget" ger större ytor på marken och mer torgkänsla. Det är värt mycket. Skisserna över kulturhuset och biblioteket ser också spännande ut. Men våningshöjderna avskräcker. Ett höghus mitt i centrum riskerar att väcka samma känslor som tvåmetersmännen som ställer sig längst fram på konserter. Detsamma gäller för övrigt det planerade sjuvåningshuset på Storsjö strand. Gärna höghus, men inte i centrum.

Det unika med Östersunds stadskärna är att man ser sjön och Frösön genom gränderna och över hustaken. Det är utsikten som är mest skyddsvärd i den här staden.

I slutändan blir det kanske logistiken som avgör hur torget ska se ut. Platsen ska ju vara ett nav för busstrafiken även om bussarna inte ska ställas upp där.

Det finns många frågetecken innan bygget kan börja. Hur mycket är kommunen beredd att satsa på kulturhuset och biblioteket - och när? Är frågan om kulturhusets funktion färdigdiskuterad? Hur mycket ska Diös krav på kommersiella ytor få styra?

Det finns en klassisk konflikt mellan allmänhetens behov och intressen och byggherrarnas krav på att "räkna hem" en investering. Här gäller det att politikerna inte ger efter för mycket.

Men givetvis har även kommuninvånarna ett intresse av att det byggs bostäder centralt. Det är hög tid att förtäta efter alla år av villabyggande utanför staden.

Osvuret är bäst, men det är svårt att tro att det bildas en aktionsgrupp för busstorgets bevarande. Ett torg som inte är tillåtet att gå på är inte tillräckligt attraktivt för att väcka sådana känslor.

Däremot är det säkert många som är nöjda med beskedet att biblioteket inte ska rivas. Det är en fin byggnad som absolut borde gå att använda till något publikt ändamål. Det är viktigt att det nya biblioteket blir lika inbjudande. Det finns inte många ställen kvar där man kan slå sig ner utan att behöva köpa något.

Och även ett kulturhus måste fyllas av aktiviteter för att inte bara bli ett smycke i stadsbilden.

Det återstår mycket innan busstorget har blivit en plats för kultur och bostäder. Det blir spännande att följa fortsättningen.