Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det centerväljarna som gått till MP?

De flesta rikstrender slår igenom i EU-valet i Jämtland och Härjedalen också. Miljöpartiet och Sverigedemokraterna går kraftigt framåt. De borgerliga bakåt.

Socialdemokraterna har som vanligt stort stöd i länet och i de flesta kommuner ökar det till och med något. Ett tecken på att Norrlands röst i EU-parlamentet, Jens Nilsson (S), har väljarnas förtroende. Han kommer att sitta kvar om inget sensationellt inträffar. SSU:aren Ellinor Eriksson kan kryssa sig förbi, men Nilsson sitter ändå säkert i båten på sin fjärdeplats på listan.

Centerns tillbakagång är anmärkningsvärt stor. Väljarna saknar uppenbarligen Håkan Larsson. Den senaste tidens försök att återvända till en landsbygdsprofil har inte övertygat länsborna. I stället ser vi, något överraskande, att Miljöpartiet ökar stort även i vårt län, där de tidigare inte varit särskilt populära. Kanske är det så att centerväljarna tröttnat på tomma miljölöften och vill se en mer progressiv miljöpolitik i EU.

EU-valet är i högre utsträckning än riksdagsvalet ett personval. Det exempelvis mycket troligt att Kristdemokraternas relativa framgång, både i riket och länet, beror på Lars Adaktusson. Obegripligt med tanke på vilken platt figur han varit i debatterna, men uppenbarligen sitter hans trovärdighet som journalist i väljarnas medvetande. Det är troligt att även MP:s Isabella Lövin har en del i partiets exempellösa framgångar över hela landet. Lövin är helt enkelt trovärdig.

Gudrun Schyman-effekten är känd sedan tidigare, även om känslan denna gång är att Fi:s framgångar beror mer på starka feministiska vindar än på Schyman som person.

Främlingsfientliga strömningar har av tradition haft svårt att få fäste i Norrland. Nu går Sverigedemokraterna framåt även i vårt län. En välvillig tolkning är att det är partiets kraftiga motstånd mot EU som lockat röster. Vi bor som bekant i det mest EU-kritiska länet, trots att vi tar emot mest EU-stöd per capita. Men den förhoppningen räcker nog inte ända fram. Naturligtvis finns det rasistiska stråk i röstandet även här. Det är säkert ingen tillfällighet att Strömsund, som tagit emot störst andel flyktingar av alla kommuner, har lockat flest SD-röster.