Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det centerväljarna som gått till MP?

Annons

De flesta rikstrender slår igenom i EU-valet i Jämtland och Härjedalen också. Miljöpartiet och Sverigedemokraterna går kraftigt framåt. De borgerliga bakåt.

Socialdemokraterna har som vanligt stort stöd i länet och i de flesta kommuner ökar det till och med något. Ett tecken på att Norrlands röst i EU-parlamentet, Jens Nilsson (S), har väljarnas förtroende. Han kommer att sitta kvar om inget sensationellt inträffar. SSU:aren Ellinor Eriksson kan kryssa sig förbi, men Nilsson sitter ändå säkert i båten på sin fjärdeplats på listan.

Centerns tillbakagång är anmärkningsvärt stor. Väljarna saknar uppenbarligen Håkan Larsson. Den senaste tidens försök att återvända till en landsbygdsprofil har inte övertygat länsborna. I stället ser vi, något överraskande, att Miljöpartiet ökar stort även i vårt län, där de tidigare inte varit särskilt populära. Kanske är det så att centerväljarna tröttnat på tomma miljölöften och vill se en mer progressiv miljöpolitik i EU.

EU-valet är i högre utsträckning än riksdagsvalet ett personval. Det exempelvis mycket troligt att Kristdemokraternas relativa framgång, både i riket och länet, beror på Lars Adaktusson. Obegripligt med tanke på vilken platt figur han varit i debatterna, men uppenbarligen sitter hans trovärdighet som journalist i väljarnas medvetande. Det är troligt att även MP:s Isabella Lövin har en del i partiets exempellösa framgångar över hela landet. Lövin är helt enkelt trovärdig.

Gudrun Schyman-effekten är känd sedan tidigare, även om känslan denna gång är att Fi:s framgångar beror mer på starka feministiska vindar än på Schyman som person.

Främlingsfientliga strömningar har av tradition haft svårt att få fäste i Norrland. Nu går Sverigedemokraterna framåt även i vårt län. En välvillig tolkning är att det är partiets kraftiga motstånd mot EU som lockat röster. Vi bor som bekant i det mest EU-kritiska länet, trots att vi tar emot mest EU-stöd per capita. Men den förhoppningen räcker nog inte ända fram. Naturligtvis finns det rasistiska stråk i röstandet även här. Det är säkert ingen tillfällighet att Strömsund, som tagit emot störst andel flyktingar av alla kommuner, har lockat flest SD-röster.