Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är avspärrningarna under Storsjöyran lagliga?

Frågan har varit aktuell tidigare men något svar på frågan har jag inte ännu lyckats få.

Rätten att röra sig fritt i landet är en central mänsklig rättighet och avspärrning får därmed anses medföra begränsningar i den grundlagsfästa rörelsefriheten. Om ett brott begåtts kan avspärrning av ett område ske med stöd av rättegångsbalken.

För särskilda behov att tillfälligt begränsa rörelsefriheten finns bestämmelser i bland annat smittskyddslagen, naturvårdslagen, luftlagen, sjötrafikförordningen med flera.

Samtliga dessa lagar är till för att skydda någon från att komma till skada. Vilken lag eller förordning medger möjlighet att kringgå ovan nämnda lagar för att enbart av kommersiella skäl begränsa rörelsefriheten?

Är det inte så att lagens bestämmelser är till för att tillämpas restriktivt och med urskillnad?

Vem utfärdar tillståndet? Polisen? Länsstyrelsen? Kommunen?

Frågan är härmed åter ställd.

Om det inte finns ett lagstöd för avspärrningarna så torde det vara fritt fram att “planka in” på området utan efterverkningar. Eventuella vakter torde då inte ha lagstöd för att vare sig avvisa eller omhänderta någon.

Jag ser fram emot ett klarläggande från berörd tillståndsgivare. Storsjöyran som arrangemang är strålande och vida känd och uppskattad av de flesta men jag ser ändå fram emot att få ett svar på mina funderingar.

Bråkstaken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel