Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

År 2030 bor 15 000 invånare i Strömsund

Antalet invånare i Strömsund ska bli betydligt fler framöver. Till år 2030 ska befolkningen ha ökat till nära 15 000 invånare. Så högt har ribban lagts i kommunens förslag till ny översiktsplan.

Antalet boende i Strömsunds kommun har de senaste årtiondena minskat stadigt. Vid förra årsskiftet var befolkningen 11 984 men nu ska det inte bli färre. I förslaget till ny översiktsplan är målet att befolkningen i stället ska öka.

Och inte så lite heller. Under de 15 åren fram till 2030 ska det födas fler än det dör och flytta in fler än det flyttar ut. Frågan är bara hur det ska gå till.

Kommunalrådet Susanne Hansson (S) småskrattar lite på frågan om det egentligen är ett realistiskt mål att öka befolkningen så kraftigt de kommande 15 åren.

– Ja, det är en svår fråga, realistiskt. Det är en ambition vi har att öka befolkningen men samtidigt ett hårt arbete, svarar hon diplomatiskt.

Susanne Hansson säger att det finns en faktor som är helt avgörande för hur kommunen ska lyckas nå målet om 15 000 invånare.

– Arbetstillfällena är en nyckel. Men vi ser att det både inom det offentliga och det privata kommer att behöva rekryteras folk. Det är ett skifte på gång där många 40-talister går i pension. Och de som går i pension kommer inte att flytta härifrån utan trivs och vill bo kvar i kommunen.

Susanne Hansson tar kommunen som exempel. Av de cirka 1 200 kommunalt anställda kommer en relativt stor andel att gå i pension fram till 2030 vilket skapar utrymme för nyrekryteringar.

– Man kan välja att se det som ett problem med framtida brist på arbetskraft men jag ser det som en möjlighet. Jag har den uppfattningen att det är flera som vill flytta till kommunen men att det inte är möjligt eftersom man inte kan få något jobb.

Även om arbetstillfällen är en nyckelfaktor så säger Susanne Hansson att kommunen även måste erbjuda bra service i form av skola, barnomsorg och fritidsliv.

– Vi har alla de andra förutsättningarna med ren luft, vacker miljö och så vidare men vi måste också kunna leverera när det gäller den service man har rätt att förvänta sig, säger hon och tillägger att kommunen förmodligen också måste bli bättre på att marknadsföra vad som faktiskt finns i Strömsund.

Även på bostadsfronten säger Susanne Hansson att det kanske måste till förändringar om målet med 15 000 invånare ska bli verklighet.

– En sak som slår mig, framförallt när det gäller Strömsund och Hammerdal, är att vi inte har så stor tillgång på bostäder. Det kan vara nödvändigt att vi måste titta på möjligheterna att bygga fler bostäder i allmännyttan. Men bygga modernt, vårt bostadsbestånd är ju byggt på 50- och 60-talet.

Nästa tisdag ska politikerna i kommunstyrelsen ta ställning till förslaget på ny översiktsplan för Strömsunds kommun.