Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äppelknyckarjazz skapade kokande dansgryta på teatern

/
  • Movits! saxofonist Jocke Nilsson fyllde i med saxofonen när ord inte räckte till.  Foto: Joakim Rolandsson
  • Bröderna Johan och Anders Rensfeldt från Luleå fick folk att dansa med sin swing-jazz-rap.Foto: Joakim Rolandsson

Nyligen hemkomna från en succéresa i det stora landet i väst, besökte Movits! Östersund i lördags. Efter sitt framträdande i talkshowen The Colbert Report blev bröderna från Luleå stora över en natt.

Annons

Att sätta dem i ett fack är svårt. Johan Rensfeldt rappar, helt klart. Och det bättre än de flesta på den svenska hiphopscenen, faktiskt. Men det är allt annat än traditionell hiphop. De pösiga byxorna och huvtröjorna är utbytta mot noga matchande frackar, med tillhörande glasögon. Instrumentalerna det rappas över är inte tunga basgångar och syntslingor, utan glatt swingande jazz, med tillhörande saxofon.

Tillsammans blir detta någonting väldigt dansant, som många östersundare gillar. I Storsjöteaterns källare var det i princip fullt av människor, i alla åldrar, som kommit för att dansa till den nyskapande swingrappen. Publiken var i sådan extas att bandet blev tillbakaropade på scenen för ett andra extranummer. Något som slutade i en väldigt oplanerad låt, där saxofonen fick fylla i när orden tar slut. Det är sådan spontan spelglädje lämnar fina minnen från konserter. Och den magiska improvisationen till trots, höjdpunkten skedde sig nog ändå under den sista låten av ordinarie speltid, då hitten Äppelknyckarjazz förvandlar den lilla lokalen till en kokande gryta av dans, dans och, dans.

Movits! sköt startskottet för vad som kan bli en väldigt fin höst på studioscenen i källaren vid Stortorget.

Mer läsning

Annons