Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äppelgravad lax

Traditionellt gravad lax innehåller ju en hel del socker. Här har jag i stället gravat laxen med sötma från äpple som harmonierar fint med den salta smaken.

Annons

Det här behöver du:

500 g av mittbiten på laxfilé, helst viltfångad

2 röda äpplen

1 knippe dill

3 mask salt

1 tsk grovkrossad vitpeppar

eventuellt 2-3 msk calvados

Så här gör du:

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett. Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad. Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant. Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen. Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över. Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados. Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden. Skrapa bort ah dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv. Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill, gärna på en skiva valnötsbröd. Receptet kommer från boken Långkok av Birgitta Höglund.