Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Apelsinbröd med surdeg

Hackade apelsinskal och muscovadoråsocker smaksätter de goda små portionsbröden som är bakade med surdeg.

Annons

30-40 pyttesmå portionsbröd

Det här behöver du:

1,5 dl surdeg (se recept nedan)

25 g jäst

5 dl vatten (ljummet)

2 msk mörkt muscovadosocker

1 msk salt

2 dl havregryn

2 msk smör

50 g hackade apelsinskal

8 dl fullkornsvetemjöl (ljust och milt)

4-4,5 dl vetemjöl special

Så här gör du:

Surdeg – basrecept: Dag 1-3: Blanda 1 dl ljummet vatten, 40 grader med 1 dl grovt rågmjöl. Använd en glasskål eller rostfri bunke. Det är viktigt att skålen är helt ren. Täck med bakduk eller plast och ställ varmt, gärna nära ett element i tre dagar. Rör om varje dag. Dag 4: Tillsätt 1 liter ljummet vatten, 40 grader och 1 liter grovt rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Låt stå ett dygn i rumstemperatur. Dag 5: Surdegen är klar. Dela upp den i tio delar á 1,5 dl. Det är lagom att baka på en del i taget. Resten kan frysas i små förpackningar. Tips! Använd Bagarens rågsurdeg, från Kronjäst.

Häll surdegen i en hushållsassistent eller bunke, smula ner jäst och häll över vatten. Tillsätt socker, salt, havregryn, smöret i klickar, apelsinskal, fullkornsvete och vetemjöl special men spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt (cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand) och låt jäsa under plast eller bakduk 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den lätt. Dela i två delar som formas till smala rullar. Dela varje rulle i 15-20 bitar och lägg i smort minimuffinsbleck eller i små muffinsformar. Bitarna kan också läggas direkt på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna utan bakduk för att få en knaprig yta. Receptet kommer från Hembakningsrådet.