Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Apelsinbröd med surdeg

Hackade apelsinskal och muscovadoråsocker smaksätter de goda små portionsbröden som är bakade med surdeg.

Annons

30-40 pyttesmå portionsbröd

Det här behöver du:

1,5 dl surdeg (se recept nedan)

25 g jäst

5 dl vatten (ljummet)

2 msk mörkt muscovadosocker

1 msk salt

2 dl havregryn

2 msk smör

50 g hackade apelsinskal

8 dl fullkornsvetemjöl (ljust och milt)

4-4,5 dl vetemjöl special

Så här gör du:

Surdeg – basrecept: Dag 1-3: Blanda 1 dl ljummet vatten, 40 grader med 1 dl grovt rågmjöl. Använd en glasskål eller rostfri bunke. Det är viktigt att skålen är helt ren. Täck med bakduk eller plast och ställ varmt, gärna nära ett element i tre dagar. Rör om varje dag. Dag 4: Tillsätt 1 liter ljummet vatten, 40 grader och 1 liter grovt rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Låt stå ett dygn i rumstemperatur. Dag 5: Surdegen är klar. Dela upp den i tio delar á 1,5 dl. Det är lagom att baka på en del i taget. Resten kan frysas i små förpackningar. Tips! Använd Bagarens rågsurdeg, från Kronjäst.

Häll surdegen i en hushållsassistent eller bunke, smula ner jäst och häll över vatten. Tillsätt socker, salt, havregryn, smöret i klickar, apelsinskal, fullkornsvete och vetemjöl special men spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt (cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand) och låt jäsa under plast eller bakduk 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den lätt. Dela i två delar som formas till smala rullar. Dela varje rulle i 15-20 bitar och lägg i smort minimuffinsbleck eller i små muffinsformar. Bitarna kan också läggas direkt på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna utan bakduk för att få en knaprig yta. Receptet kommer från Hembakningsrådet.