Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Apartheid på fotbollsläktaren

Annons

Fotbollslaget FC Köpenhamn har hamnat i blåsväder. Inför deras spel i Champions League i höst har de vidtagit så kallade säkerhetsåtgärder. De är rädda för att fans till europeiska storlag ska få biljetter i hemmalagets sektion på läktaren och att detta skulle kunna leda till bråk.

Enligt klubbdirektören Dennis Rommedahl var det därför de beslutade att hindra personer med utländskt klingande namn från att köpa biljetter till hemmasektionen under Champions League-matcherna. De av FC Köpenhamns fans som vill ha biljetter måste höra av sig till klubben för att verifiera att de är fans på riktigt.

Att bli nekad att gå på en fotbollsmatch på grund av vad man heter i efternamn är en solklar form av rasism. Det innebär apartheid på fotbolls-läktaren. Att FC Köpenhamn ens kunde komma på ett sådant förslag säger mycket om den politiska debatten i Danmark.

UEFA har under ett tag uppmärksammat problemen som finns med rasismen inom fotbollen och drivit kampanjer. Nu kommer det att prövas om de menar allvar med sitt avståndstagande från rasism.

Om UEFA ska ha någon trovärdighet och anständighet kvar för sin kampanj måste de markera fruktansvärt tydligt mot FC Köpenhamn och stänga av dem från spel i Champions League i höst.

FC Köpenhamns egna fans måste också markera mot sin klubbs rasism. Kanske genom att bojkotta matcher till dess att alla av FC Köpenhamns fans, oavsett om man har ett efternamn som är danskt eller inte, är välkomna att kolla på fotboll.