Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen tid för måleriet

Visst finns det några som gruvar sig inför pensionen och ser det som ett steg neråt i utförslöpan. Men det gäller definitivt inte Gunnel Lundholm som äntligen fått massor med tid för sitt måleri.

Hon är kulturprofil i länet som de flesta av oss har lärt känna som en av de drivande musiklärarna i Åre kulturskola genom åren. Alltid med fiolen i högsta hugg och gärna mitt i en svärm entusiastiska ungdomar. Sen ett år tillbaka är Gunnel pensionär och nu är det ateljén på gården som gäller från morgon till kväll.

Uppväxten i en konstnärlig familj med en pappa som spelade flitigt på hemmets flygel och en mamma som målade och där det ständigt var ett flöde av kulturpersonligheter präglade säkert. För Gunnel har spelat, målat och ritat så länge hon kan komma ihåg. Ändå blev det en utbildning till svagströmsingenjör när det var dags att utbilda sig.

Under 1960- och 70-talen bodde hon och maken i Stockholm och hon arbetade med laseroptik på AGA och med utveckling av kretskort på ASEA. När det var dags för andra barnets ankomst flyttade paret tillbaka till Jämtland och makens föräldrar gård i Hölåsen i Hallen. Då växlade Gunnel över till musiklärarbanan och blev den trogen. På nätterna och helgerna fortsatte hon att måla och måla och måla, ständigt med en längtan att få göra det mer.

– Nu är jag i ateljén säkert åtta timmar om dagen och har musiken som härlig fritidssyssla. Jag har under hela livet gått utbildningar och kurser för att utveckla min konst och nu får jag tid att göra det ordentligt. Bättre än så här kan jag inte ha det.

Man undrar hur hon har haft tid och ork att upprätthålla två så tidskrävande konstformer parallellt, samtidigt som hon arbetat heltid?

– Det finns ju alltid kvällar och nätter och jag har nog aldrig varit typen som bara sitter still, det har jag för mycket energi för. Sen hade jag väl tur när jag hittade min man Gusten, han har fungerat mycket som hemmaman. Han har på sidan om sitt skogsbruk med såg och hyvleri på gården sett till att allt funkade här hemma när barnen växte upp.

Barnen är nu vuxna och båda utvecklas inom sina kreativa yrken, industridesigner och hydrolog. Naturligtvis spelar de båda så där lite på sidan om sina yrken.

– Ja, de har ju alltid fått vara med i ateljén eller mitt i musiken. Sonen var bara fem dagar gammal när jag börjat mitt jobb som musiklärare så det var allt att hänga med.

Gunnel har i många år målat uppskattade och omtyckta akvareller med naturmotiv. Många offentliga utsmyckningar har det också blivit, där hon ofta blandat material som trä och metall med måleriet. Hon har precis avslutat ett jobb på Järpens bibliotek där hon utsmyckat deras barnavdelning.

Hon är medlem av Härke Grafikverkstad och hoppas få ännu mer tid till att utveckla den sidan av sitt konstnärskap.

– Men det som är riktigt roligt just nu är att ha tid att experimentera med material och olika tekniker. Jag arbetar mycket med det abstrakta måleriet och det hoppas jag få utveckla mer framöver. Jag hoppas också kunna få till fler utställningar, det känns som en stor utmaning. Sen ska jag bygga några rejäla korpar här ute på gården, så folk hittar hit.