Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen ska de svenska trupperna i Afghanistan hem

Äntligen kommer de rödgröna med beskedet att de svenska trupperna i Afghanistan ska plockas hem.

Annons

Det hela påbörjas nästa år med ambitionen att det ska vara avslutat 2013. Ambitionen är att afghanska soldater och poliser i stället ska ta över säkerheten i det område i norra Afghanistan där svenskarna nu befinner sig.

Beskedet är bra av flera skäl. Dels minskar risken för att svenska soldater åter kommer hem i plastsäckar. Dels öppnar det för en annan väg för Afghanistan, nu när tron om en militär seger överges av allt fler. Det är uppenbart att talibanerna inte besegras enbart med vapenmakt.

Ett av problemen med den amerikanska insatsen är ju den dubbla dagordning som satts upp. En sak är kampen mot det al-Qaida som attackerade USA och de grupper som stöder dem. En annan sak är de talibanska grupper som motsätter sig utländsk ockupation. Efter snart nio års krig, det är nu längre än Vietnamkriget, måste den massiva militära insatsen ersättas av en lika massiv civil insats. Det är en annan positiv del i rödgröna beskedet som innebär att Sverige kommer att öka de civila insatserna.

De amerikanska trupper som en gång sågs som befriare av inte så få afghaner ses nu av allt fler afghaner som ockupanter. Det är något som också USA:s krigsmakt insett. Under president Obama som ökat antalet amerikanska trupper genom att de flyttats bort från Irak, betonar nu att man inte kan vinna befolkningens stöd om man fortsätter att betrakta civila dödsoffer på det nonchalanta sätt som gjordes under regeringen Bush.

En annan nödvändig förändring är därför att ersätta den internationella militära närvaron med afghanska trupper. Det är osäkerheten om när det kan ske som gör den svenska tidtabellen något osäker. Men klart är att återtåget ska påbörjas. Svenska militära internationella insatser bör istället gälla de fredsbevarande FN-uppdrag där Sverige i strid med en god tradition – Liberia undantaget – knappast deltagit alls under de senaste decennierna.