Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen – nu är det dags för operation

Äntligen har 25-åriga Mari Englsperger från Hackås fått den efterlängtade tiden för att genomgå en överviktsoperation, en så kallad gastric bypass.

I går togs de första proverna inför den stora operationen.

Annons

LT har tidigare berättat on Mari Englsperger som ser fram mot ett lättare liv och därmed förhoppningsvis ett friskare liv också.

I dag har hon stora problem med värk i rygg och leder och hennes vikt gör det inte lättare för henne att röra på sig.

I ett antal artiklar ska vi följa hennes kamp mot de överflödiga kilona och den kampen började på allvar i går.

Vi träffar henne på labbet på Östersunds sjukhus. Här lämnar hon flera rör med blod så att alla prover ska vara klara inför operationen om cirka tre veckor.

Hon fick även göra ett ekg och så var det invägning förstås.

Vågen visade på 125,6 kilo och det är ganska mycket till hennes kroppslängd på 164 cm.

– Jag ska väga mig en gång per vecka fram till operationen, säger hon och är mycket förväntansfull. Nu har jag laddat upp med Nutrilett, de räknar med att jag ska gå ner 8-10 kilo fram till operationen.

Hon kallar de 800 kalorierna i flytande kost som hon får sätta i sig fram till operationen för en kontrollerad svältdiet, efter operationen får hon äta 1 300-1 500 kalorier.

– Det har varit en lång väntan samtidigt som det har varit jobbigt att inte kunna planera något framåt, inte ens schemat på jobbet. Men nu har jag fått en tid och det inom vårdgarantin med en månads marginal.

Det har varit en jobbig tid sedan vi träffade henne förra gången hemma i Hackås. Då var det i mitten av december och julen var i antågande.

Efter det har hon varit inlagd på sjukhuset i flera dagar eftersom hon fått biverkningar av en medicin. Hon har också haft svår värk.

– Jag har försökt trappa ner på måltiderna också inför operationen, och jag har förstås ätit min ”sista” måltid på länge. Dessutom drack jag lite julmust häromdagen, det kanske var den sista.

– De har sagt att jag i nödfall får äta fyra centimeter gurka och förutom Nutrilett får jag dricka buljong och kaffe.

Hennes sambo Robert Karlstrand har lovat att sympatiäta soppa med henne fram till operationen. Då är det endast sonen Elias som behöver riktigt lagad mat.

Mari Englsperger pratar mycket om mat och det är inte så konstigt menar hon eftersom mat är en så stor del av livet.

– Så fort man ska umgås är det kring mat eller fika, konstaterar hon och funderar på hur det ska gå på luncherna bland jobbarkompisarna då hon ska hålla sig till Nutrilett.

– Jag får försöka ta en promenad på lunchen så jag slipper se alla goda lunchlådor, säger hon.

När det blev känt att hon skulle genomföra en operation har hon fått många reaktioner, både negativa och positiva.

– Det finns de som tycker att en operation måste vara den absolut sista utvägen och det är det nu. Jag har väldigt mycket värk och det följer med andra bieffekter av att vara tjock.

– Nu känns det stort att det äntligen är på gång. De ringde från sjukhuset i torsdag och berättade att de skickat ett brev med information kring operationen.

Någon dag, veckan innan operationen, blir det en inskrivningsdag där allt ska gås igenom kring vad som händer under operationen och hur hon ska sköta sig efter.

Grande finale kommer att vara bröllopet i slutet av september i Hackås kyrka. För efter operationen hoppas Mari Englsperger på att tappa 75 procent av övervikten, det är i varje fall det som utlovas.

– Jag skiter i hur jag ser ut då men jag kanske mår bra och orkar ha en fest, säger hon och låter inte särskilt övertygande. För redan nu drömmer hon om en vacker brudklänning, men den går inte att köpa särskilt långt i förväg.

– Det blir ett kvällsbröllop där vi efteråt kommer att servera tapas med jämtländsk touch.