Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen fick Södergren belöning för slitet

/

Annons

Fantastiska, enorma, sköna, ödmjuka, kämpastarka ...

... Helena jonsson får ursäkta.

Trots att hon håvade in ännu en medalj när damernas masstart i skidskytte-VM avgjordes så är för mig, och för de flesta antar jag, helgens stora idrottssvensk Anders Södergren.

Detta av flera anledningar där det givetvis inte går att komma förbi den personliga resning han visat genom att gå igenom cancerbesked, operation och konvalescens utan att tappa vare sig i fysisk eller psykisk kraft.

Sättet som Södergren bärgade sin silvermedalj på var imponerande. Erkänner att jag stönade och tänkte ”inte nu igen, Anders” när han bestämt och sin vana trogen gick upp i täten och dunkade på med hela följet av toppkunkurrenter i snålåkande släptåg.

Så brukar det se ut och så gott som regelmässigt har det slutat med att Södergren torskat i spurten.

Alls icke denna gång.

Nu slog Anders alla som gick att slå. I och med att Petter Northug var en av de endast tre som orkade följa med i hans forcering var guldmedaljen ouppnåelig.

Har tidigare uttryckt att längdåkningen ännu mer ska ta efter cykelsporten. Håller fortfarande fast vid detta. Längre distanser med gemensam start bör innehålla ännu tuffare uppförskörningar. Helst inte så branta att det blir klättring, men branta och framförallt långa. Känns som alltför många tävlingar med gemensam start ballar ur till att bli långa transportsträckor fram till de sista kilometrarna.

Ett sådant upplägg var ju faktiskt på gång även i går. Ända fram till att Anders Södergren på allvar tog tag i skeendet.

För Helena Jonsson finns snart inga ord kvar. Hennes prestation att ta bronsmedaljen den sista tävlingsdagen i Sydkorea får sina rätta proportioner om vi tar i betänkande att hon startat i alla tävlingar i VM, presterat på max i alla och ändå hade så mycket kraft kvar att hon nådde prispallen.

Ska också passa på att meddela att jag uttryckte mig förvirrat angående möjligheterna att hylla henne när hon kommer hem till Östersund. Skidskyttelandslaget anländer till Arlanda redan i eftermiddag och därefter lär det bära raka spåret hem till Östersund.

Nästa världscuptävling, i Vancouver, startar inte förrän 11 mars.

Mellantiden får Helena ägna sig åt att fira sina VM-framgångar enligt Wolfgang Pichlers recept. Riktigt, riktigt tuff träning.

Grattis Helena.

För Östersund Hockey tog säsongen slut i går. Seger med 6–4 mot Kiruna räckte inte efter-som både Asplöven och Piteå helt enligt tipsen vann sina matcher.

Tränare och spelare i ÖHC ska ha en stor eloge för sina insatser som överträffat alla förväntningar. Definitivt besked om ishallsbygge samt jobb för att behålla spelartruppen står nu högst på dagordningen.

Positivt att det arbetas med ett förslag, låt det för guds skull bli verklighet, som innebär att fyra lag går vidare till Allettan som i så fall drar igång direkt efter jul. Färre div I-lunkarmatcher är ett måste.

Något är på gång i Brunflo IK. Omstart mot division 1 är tipset.

Foto: Maja Suslin/SCANPIX

Mer läsning

Annons