Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen fick Emil en riktig fullträff

/
  • Emil Andersson, bosatt i Strömsund, fick äntligen till en riktig fullträff i ett stort mästerskap när han på onsdagen vann VM i viltmål vid tävlingarna i Tjeckien.  Foto: skanpix

Äntligen blev det guldsmak för Strömsundssskytten Emil Andersson. I går vann han viltmåls-VM i Tjeckien.
– Det känns lite som revansch för OS i Aten också, säger Emil.

Annons
Tävlingarna avgörs i veckan i Pilsen. Emil Andersson – som härstammar från Osby i Skåne, men som sedan en tid tillbaka bor i Strömsund – började veckan med brons i måndags i blandloppstävlingen.
VM-guldet – som för övrigt är Sveriges första i viltmål – kom efter särskilt suverän skjutning i de två duellerna "först till 6" som avslutade den regelbundna 10-metersgrenen.
Vid skottvinstställningen 1-3 i semifinalen mot Vladislav Prianisjnikov, Ukraina, vann Emil fem raka till 6-3. I finalen mot multimeriterade Miroslav Janus, Tjeckien, sköt Emil bara tior och vann med 6-1.
Emil Andersson, som fyller 29 i november, lyckades med det mesta, med luftgevär.
– Jag har väldigt ofta legat lite bakom min kära kompis Niklas, men nu var det min tur. Och det känns lite som revansch för OS i Aten också. Jag var så nära silver då och blev fyra, och sen lyftes viltmål bort från OS-programmet. Jag fick revanschera mig i VM i stället, säger Andersson.
VM-medalj är inget ovanligt för Strömsundsskytten. 1998 tog han brons i blandlopp 10 meter vid JVM i Barcelona. Vid VM i Lahtis silver i blandlopp 50 meter (fyra i regelbundet).
Den här onsdagen överträffade dock allt det som varit. Nu fortsätter VM med 50-metersdelen.
Svenske förbundskapten Claes Johansson berättar:
– Nu frågar ledare från andra länder igen vad som hänt med Sverige i sammanhanget. Jag förklarar att mycket mer behövs än tekniken, som Emil behärskar till fulländning. Vi är ett sammansvetsat gäng sedan många år, med en härlig laganda och trygghet.

Mer läsning

Annons