Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen ett genombrott för Sveriges herrar

Det dröjde 20 år (från EM-debaclet i Tyskland 1993) , men till slut kom det; det internationella genombrottet för Sveriges herrlandslag.

Sverige missade att nå mellanrundan i EM-slutspelet i Slovenien, men det gör inte så mycket. Viktigast var det svar som Brad Deans lag gav alla tvivlare, alla häcklare och alla som med rätta ifrågasatt Sveriges herrlandslag.

Jätteskrällsegern mot Ryssland – ja, inte bara segern utan utskåpningen, här talar vi om 19 (!) poäng – var mer än en vinst.

Det var beviset för att Sverige kan matcha upp mot ett av Europas bästa landslag. OS-trean Ryssland är en supermakt även inom basket. Inte lika bra som Spanien eller Grekland, men med en baskethistoria och med mästerskapsmedaljer (totalt två VM-silver samt även tre guld och tre silver i VM som Sovjet) som något som Sverige aldrig kommer att vara i närheten av.

Stormatchen mot Ryssland följdes upp med mycket starka insatser mot två andra världsnationer, Turkiet och Italien (förluster med 74–87 respektive 79–82). I båda matcherna hade Sverige länge segerchans.

Hur lyder då analysen efter gruppspelet? Taylor, Jerebko och de övriga har visat att det finns en framtid för svensk herrbasket. Flera av de svenska spelarna kan verkligen mäta sig med de bästa i Europa, åtminstone i enstaka matcher.

I Jeffery Taylor och Jonas Jerekbo har Sverige dessutom två stjärnor av hög, internationell klass. Sånt är oerhört viktigt. Inte bara för sportsliga framgångar utan även för att bygga upp ett "varumärke".

Vissa hoppas att EM-skrällen mot Ryssland kan sälja svensk herrbasket från Ystad till Haparanda. Att medel-Svensson äntligen ska upptäcka basket.

Tyvärr tror jag inte ett dugg på det. Basketsporten har en fortfarande en lång väg att vandra innan den blir en folksport i Sverige. Till det krävs flera stora framgångar i EM och/eller VM och dessutom direktsända matcher på bra sändningstid.

Konkurrensen om tv-tittarna är stenhård i dag. Kung Fotboll är oslagbar etta. Där bakom finns det ett fåtal sporter som går hem överallt i stugorna.

Skidskytte, ishockey, längdskidor och möjligen friidrott har alla en mycket stark tradition. De är lättillgängliga och lättförståeliga.

Handbollen har tappat, bandyn är inte ens nära. Däremot är innebandyn så simpel i all sin märklighet att den kanske trots allt har en framtid i teve.

Mitt bestående intryck från EM-slutspelet så här långt är detta:

1. Basket i Europa är den totala motsatsen mot NBA. Här är det lagspel till 100 procent. Medan NBA handlar om individuella prestationer och mycket en-mot-en-spel, är landslagsspel i Europa taktiskt, lagorienterat och uppstyrt. Därför blir också poängen lägre, men underhållningsvärdet är likväl mycket högt.

2. Finland! Vilken insats, vilken reklam för nordisk basket! Segrar mot Turkiet, Sverige och Grekland och avancemanget till mellanrundan byggde på ett fantastiskt lagspel, en bredd i poänggörandet samt guarden Petteri Koponen. Finländarna sopade Sverige av banan i gruppspelet och visade att de blåvita "vargarna" fortfarande regerar i nordisk basket.

3. Sveriges härliga avslutning av gruppspelet. Överkörningen av Ryssland har jag fortfarande svårt att förstå.

Den jämtländska representationen i EM finns på läktarna. Nära 50 spelare och ledare från Jämtland Basket befinner sig passande nog på träningsläger i Slovenien. De syns tydligt på läktarna, iklädda blågula Jämtlandströjar med "Sweden" på bröstet.

– Är det bara jämtar på plats, undrade reportern Magnus Dahlborn, när teveproducenten, under en av Sveriges matcher, hela tiden fångade in folk från Jämtland Basket på läktaren.

• På hemmaplan har Jämtland Basket agerat snabbt för att täta luckan för skadade Johan Rönström. Umeås Egal Saleman har värvats på ett "ersättningskontrakt".

Saleman ska vara här i två månader. Förhoppningsvis har Rönströms skadade disk läkt på den tiden. Med tanke på succématchen som Saleman gjorde mot Jämtland i augusti, känns det som en fullgod ersättare, om än lite annorlunda i spelstilen.