Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Antingen är ni med eller så måste vi stänga"

Utvecklingsgruppen Fjällsjö Framtid har krävt på att kommunen måste ställa upp med pengar om byservicekontoret i Backe ska kunna hållas öppet framöver

Paketförmedling, kontorstjänster, byvaktmästare, språkcafé för flyktingar och turistinformation är några av alla funktioner servicekontoret i Backe upprätthåller.

Det är ett nav som får mycket av servicen i Backe att snurra. Hittills har det hållits i gång med projektpengar som utvecklingsgruppen Fjällsjö Framtid fått loss.

– Men nu har vi har sagt till Strömsunds kommun att endera är ni med och hjälper oss eller också måste vi stänga kontoret. I så fall finns inte den här länken kvar i byn, säger Britt-Marie Norman, ordförande i Fjällsjö Framtid.

Vid senaste mötet i kommunstyrelsen beviljades 250 000 kronor till fortsatt utvecklingsarbete i Backe i år. Pengarna behövs för att kunna upprätthålla servicen på kontoret där Linnea Bergström är "spindeln i nätet" med många olika uppgifter.

Fjällsjö Framtid är kallade till ett möte med kommunchefen, för dialog kring avtalet och vad pengarna ska gå till.

– Nu har vi ett år på oss för att se hur vi långsiktigt kan hitta andra medfinansiärer, säger Britt-Marie Norman som framhåller det ohållbara i att driva det här via tillfälliga projekt.

– Vi vill ha en långsiktighet för kontorets överlevnad. Till slut tröttnar man på att söka projektpengar och all administration som följer av det, konstaterar Britt-Marie Norman.

– Jättemycket av det som knyts till bykontoret gör vi ideellt. Det har tagits för givet men vår service borde vara värt en slant och därför har vi satt ner foten nu hos kommunen.

Knutna till servicekontoret är också en byvaktmästare, på halvtid, och en administratör som jobbar två dagar i veckan.

– Vi försöker rädda allt som finns inom service genom att ha byservicekontoret öppet och utöver det finns mer som kan förläggas till Backe, säger Linnea Bergström.

Hon och Britt-Marie Norman nämner det faktum att Migrationsverket återkommande har omkring 50 flyktingar förlagda till Backe cirka tre månader åt gången, i väntan på att de får sina kommunplaceringar.

När de nyanlända ska ha språkundervisning i svenska är det fem mil till Strömsund som gäller.

– En lärare som istället åker till Backe och har språkundervisning i Fjällsjöskolan skulle underlätta för de nyanlända och vara mer medmänskligt, säger Britt-Marie Norman.

Från byservicekontorets sida vill man att Migrationsverket stannar till när nyanlända åker runt i området med guidade bussturer, för att förmedla att kontoret kan hjälpa till i vardagen.

Men att förändra etablerade mönster har visat sig vara svårt.

– Det finns inte tid för ett stopp med bussen som pendlar med nyanlända från Östersund. Det är beskedet vi har fått, konstaterar Britt-Marie och Linnea.

Till våren hoppas de komma i gång med en hälsoträdgård i byn. Tanken är att låta barnen odla och bedriva dagverksamhet för flyktingar, samt knyta samman äldre personer dit. Det skulle kunna blomma på deras egna villkor.