Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ante Karlsson Stigs släkting målar vidare i Revsund

/
  • Naturmotiv från Jämtland dominerar i Stefan Karlssons måleri. Nu stälelr han ut på turistbyrån i Bräcke.Foto: Anita Näsberg

Konstnären Stefan Karlsson är utbildad bagare och konditor. Han arbetar i dag som personlig assistent och drömmer om att kunna leva på konsten.

Annons

Just nu är Stefan Karlsson månadens konstnär på turistbyrån i Bräcke där han ställer ut landskapsmålningar i olja och akryl.

– Vi flyttade till Revsund i augusti förra året, säger han, och jag håller på att inreda en ateljé där. Men jag är egentligen från Bringåsen.

Sin första tavla målade han när han var sex år och han säger att måleriet sitter i generna.

– Både mamma och pappa målar fast bara för hemmabruk, men jag är släkt med konstnären Ante Karlsson Stig i tredje led bakåt.

Stefan Karlsson blev för två månader sedan pappa till sonen Nils Anton. Trots det var det länge sedan han var så produktiv som nu.

Det är inte bara i olja och akryl hans landskapsmotiv växer fram. Han använder även blyerts och akvarell.

– Mitt humör och årstiden styr ofta hur produktiv jag är, säger han, men nu har det blivit många tavlor. Ibland målar jag med sonen i knäet.

Han beskriver att han har liksom en eld inom sig och att den just nu brinner väldigt mycket.

Motiven hämtar han från naturen och med ett bra fotominne går bilderna att överföra till målarduken. Därför blir det just nu många motiv från Bringåsen och Revsund, men så är det också vackra naturområden. Dessutom är Stefan fascinerad av naturprogrammen på teve. Kanada är favoritlandet, och han har med en tavla med Kanadamotiv på utställningen också.

Säljer du några tavlor då?

– Det brukar bli två till fyra tavlor vid varje utställning, säger han, men tror inte att någon har blivit såld just den här gången.

Att släktingen Ante Karlsson Stig är en stor förebild är inte så konstigt men Stefan Karlsson tycker även om Anders Zorn. Hemma i huset finns varken någon Karlsson Stig eller Zorn. Däremot har han själv målat ett landskapsmotiv från Åhn med Sylarna i bakgrunden som har fått hedersplatsen på matsalsväggen.

Stefan Karlsson har gått två år på Östersunds konstskola och därefter sökte han vidare till Ålsta i Fränsta där han gick ytterligare ett år.

– Jag funderade på att söka konstakademin i Stockholm men nu har jag en underbar fru och en son så det får vara så länge.

Mer läsning

Annons