Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ante, 8 år: "Jag har alltid bälte"

En krossad vattenmelon är kanske inte det första man förknippar med trafiksäkerhet.

Men vattenmelonen var ett av inslagen när Åsarnas skola höll trafikutbildning på måndagen.

– Om en skolbuss full med elever krockar i 50 kilometer i timmen så motsvarar det en skolbuss full med 45 elefanter.

Orden är Peter Klöfvers. Han är brandman och en av de som föreläste på Åsarna skolas informationsdag om trafiksäkerhet och bussvett på måndagen.

Förutom föreläsningar så innehöll även dagen flera praktiska moment. Thunells buss som sköter skolskjutsen till Åsarnas skola ställde upp med bussar för att påminna eleverna om varför de ska ha bälte när de åker skolskjuts på morgnarna.

– Jag har alltid bälte när jag åker. Det är bra att vi gör det här så att alla får veta vad som gäller, säger åttaårige Ante Sivertsson som dagligen åker skolskjuts från Skålan till Åsarna.

Dagens populäraste inslag var utan tvekan när brandmannen Peter Klöfver skulle praktiskt förklara varför man behöver cykelhjälm. Han frågade retoriskt vad eleverna tror händer om man åker av cykeln och inte har hjälm.

Sedan kastade han upp en vattenmelon högt upp i luften. När den landade blev det bara slamsor kvar.

Informationsdagen är ett samarbete mellan räddningstjänst, skola, skolskjuts och föräldrar.

Föräldern Moa Andersson som dagligen skickar sin son till skolan med skolskjuts är en av initiativtagare.

– Min pojke hade aldrig åkt buss förut. Så jag tyckte det var bra om vi hade lite information om vad som gäller, säger hon.