Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antalet vargobservationer har fyrdubblats i Jämtland

Allt fler vargar rör sig i Jämtlands län. Både antalet observationer, mängden individer och andelen godkända skyddsjakter har ökat det senaste året.

I går berättade LT om länsstyrelsens årliga rovdjursinventering som visar att järvarna och kungsörnarna har stärkt sin position i länet medan lodjuren har blivit färre.

Men även antalet vargar har blivit fler det senaste året – visar rovdjursinventeringen. Under det senaste året har antalet kvalitetssäkrade vargobservationer nästan fyrdubblats. Från den 1 oktober 2009 till den sista september i år har 87 observationer i form av DNA-analyser av spillnings- och hårprover, rivna tamdjur och spårning i snö gjorts i länet. Samma siffra från motsvarande period 2008/2009 är 23.

– Enbart utifrån de kvalitetssäkrade observationerna så går det inte att avgöra antalet vargar i länet. En och samma varg kan nämligen observeras flera gånger eftersom de rör sig i stora områden. Men det finns mycket annat som tyder på att vargarna blivit fler, säger Linda Ersson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Linda Ersson syftar på det faktum att vargindividerna i Jämtland ökat och att antalet beviljade skyddsjakter blivit fler. Under året har vargindividerna ökat från tre till tio. Samtidigt har antalet skyddsjakter blivit fler, mellan oktober 2009 och september i år sköts sex djur.

– Tidigare var det inte så mycket varg här och av naturliga skäl därför heller nästan ingen skyddsjakt. Men rovdjurspolitiken är tydlig; det ska inte ske vargetableringar i renskötselområdet och när individantalet vuxit har skyddsjakt också blivit beviljad i allt större uträckning, säger Linda Ersson.

Dessutom är det styrkt att ett vargpar under det senaste året har etablerat sig i det som kallas Tandsjöreviret i södra Härjedalen, vilket är det första bekräftade vargreviret i Jämtlands län på flera år.

– Det handlar inte om någon föryngring. Det är en hona och en hane som har etablerat sig i området, säger Linda Ersson.