Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antalet vargobservationer har fyrdubblats i Jämtland

Allt fler vargar rör sig i Jämtlands län. Både antalet observationer, mängden individer och andelen godkända skyddsjakter har ökat det senaste året.

Annons

I går berättade LT om länsstyrelsens årliga rovdjursinventering som visar att järvarna och kungsörnarna har stärkt sin position i länet medan lodjuren har blivit färre.

Men även antalet vargar har blivit fler det senaste året – visar rovdjursinventeringen. Under det senaste året har antalet kvalitetssäkrade vargobservationer nästan fyrdubblats. Från den 1 oktober 2009 till den sista september i år har 87 observationer i form av DNA-analyser av spillnings- och hårprover, rivna tamdjur och spårning i snö gjorts i länet. Samma siffra från motsvarande period 2008/2009 är 23.

– Enbart utifrån de kvalitetssäkrade observationerna så går det inte att avgöra antalet vargar i länet. En och samma varg kan nämligen observeras flera gånger eftersom de rör sig i stora områden. Men det finns mycket annat som tyder på att vargarna blivit fler, säger Linda Ersson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Linda Ersson syftar på det faktum att vargindividerna i Jämtland ökat och att antalet beviljade skyddsjakter blivit fler. Under året har vargindividerna ökat från tre till tio. Samtidigt har antalet skyddsjakter blivit fler, mellan oktober 2009 och september i år sköts sex djur.

– Tidigare var det inte så mycket varg här och av naturliga skäl därför heller nästan ingen skyddsjakt. Men rovdjurspolitiken är tydlig; det ska inte ske vargetableringar i renskötselområdet och när individantalet vuxit har skyddsjakt också blivit beviljad i allt större uträckning, säger Linda Ersson.

Dessutom är det styrkt att ett vargpar under det senaste året har etablerat sig i det som kallas Tandsjöreviret i södra Härjedalen, vilket är det första bekräftade vargreviret i Jämtlands län på flera år.

– Det handlar inte om någon föryngring. Det är en hona och en hane som har etablerat sig i området, säger Linda Ersson.