Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antalet fjällräddningar minskar i Jämtland

Fjällräddningens utryckningar i Jämtland ökar inte trots att undersökningen från Fjällsäkerhetsrådet tyder på allt fler ovana fjällturister. Men med ny elektronisk utrustning är det färre som försvinner på fjället.

Fjällsäkerhetsrådets siffror bygger på en enkätundersökning bland drygt 30 destinationer, fjällstationer och fjällnära vandrarhem. Men statistik från fjällräddningen i Jämtlands län visar en minskning av antalet utryckningar de senaste åren.

– Med tanke på att turistantalet ökar så borde fjällräddningarna också göra det men vi har gått från 120 till 80-90 utryckningar per år. Mellan den första januari och den 14e augusti i år har vi haft 72 uttryckningar, berättar Peter Borg, samordnare för fjällräddningen i Jämtlands län.

Enligt Peter Borg gäller den typiska fjällräddningen en ganska lindrig skada men eftersom fjället är väglöst land måste den skadade ändå ha hjälp för att ta sig därifrån. Förr var det vanligare med försvinnanden men nu kan folk ofta orientera sig med hjälp av telefon eller GPS och de kan ringa anhöriga och berätta om de blir borta längre än tänkt.

– Jag tycker att många är bra förberedda i dag också och vill uppmana till att komma till fjällen men att titta på väderprognosen och ha med sig karta, kompass och så vidare, säger Peter Borg.

Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet är inne på samma linje.

– Grunderna behöver du kunna för att sen komplettera med utrustning. Det är till exempel viktigt att kolla på väderprognosen men att sen vara beredd på hastiga omslag i vädret, säger han.

Han tror att det finns en mindre kunskap i "fjällvett" i dag och att det beror på olika faktorer.

– Dels finns inte värnplikten längre, sedan är ungdomar som växer upp i dag ute betydligt mindre än tidigare. De är inte friluftsvana och många tror för mycket på utrustningen. Förhoppningsvis kan det här bli en väckarklocka till fjällstationerna om att informera bättre. På Fjällsäkerhetsrådet kommer vi att börja jobba mycket mer med att informera grundskoleelever, berättar Per-Olov Wikberg.