Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansvarslöst om Naturbruksgymnasiet

Ser att Marianne Larm Svensson (C) är besviken över att Gymnasieförbundet nu bestämt sig för att inte ta över Naturbruksgymnasiet vid årsskiftet.

Jag är inte besviken. Jag är förbannad. Inte för att huvudmannaskapsförändringen inte blir av utan på det sätt som ansvariga politiker i kommunerna och gymnasieförbundet hanterat frågan under ett stort antal år.

Det var ansvarslöst gentemot anställda och elever att driva övertagandet så hårt utan någon sann ambition för utbildningen. Det finns dessutom risk för att man skadat skolans renommé.

Det som hänt passar säkert borgerliga krafter som gärna ser en privatisering av skolan. Nu vädrar Marianne Larm Svensson morgonluft för sin privatiseringsiver.

Vänsterpartiet har hävdat och hävdar att Naturbruksgymnasiet är en viktig del i näringslivsutvecklingen i länet. En länsutvecklingsfråga som hör hemma i ett länsövergripande organ.

Alla kommunerna är inte medlemmar i gymnasieförbundet. Det regionförbund som nu bildas är en betydligt bättre hemvist för Naturbruksgymnasiet. På så sätt ingår skolan i samma organisation som gårdsbruket.

Vänsterpartiet deltar inte i en privatisering av skolan.

Nu måste majoriteten i landstinget ta sitt ansvar för elever och personal och under 2011 och 2012 göra en extra ekonomisk ansträngning för utbildningen i samma utsträckning som vi var beredda att göra gentemot gymnasieförbundet.

Vi måste också på allvar ta denna diskussion i regionförbundet.

Det är det enda stället som en gemensam diskussion om utbildningens kvalité och betydelse för länet kan föras och där alla har länshatten på.

Vi behöver en gemensam finansiering av skolan och den måste vila på att kommunerna betalar för utbildningen efter invånarantal. Det återställer den skatteväxling som en gång gjordes och som våra landsbygdskommuner generellt förlorade på medan Östersunds kommun tjänade. Resultatet blev att ett antal miljoner försvann från skolan och elevpriserna fick höjas.

Vi har också att räkna med att vi till år 2014 har förändrat även det nya Jämtlands r egionförbund till en större regionbildning och därmed helt avvecklat nuvarande landsting.

I den processen blir det viktigt att diskutera hela gymnasieskolan.

Med det läge som nu uppstått finns inget som med någon rimlighet talar för att gym na sieförbundet över huvudtaget bör bli aktuell igen som huvudman för utbildningen.

Det rimligaste är att utbildningen går över till regionförbundet samtidigt som landstingets övriga utbildningar gör det vilket kan bli under 2012.

Alternativet till det är att utbildningarna stannar inom landstingets försorg fram till 2014.

MonaLisa Norrman (V), landstingsråd

För vänsterpartiets landstingsgrupp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel