Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansvariga dras in i polisutredning om miljöbrott

Att parasiten som orsakar magsjukan finns i dricksvattnet får åklagare att dra igång en förundersökning om misstänkt miljöbrott.

– Det är viktigt att klarlägga det här och vi har inget emot det, säger kommunchefen Bengt Marsh.

Polisanmälan om miljöbrott grundar sig på att det finns anledning att misstänka att någon eller några av oaktsamhet inte har haft kontroll på verksamheten. Hur ser du på det?

– Ja det är en fråga för åklagaren att ta ställning till. Vad jag förstår inleds förundersökningen för att se om det finns misstanke om det här har hänt.

– Vi konstaterar att det är bra om man gör det så det klaras ut och vi tycker det är bra att allmänheten också får klart hur det är med det, säger Bengt Marsh.

Finns det grund för misstanke om miljöbrott när 4 500 personer upplever att de har fått den här magsjukan?

– Det kan inte jag bedöma, fortsätter Bengt Marsh.

Omfattningen av magsjukan i Östersunds har växt snabbt de senaste dagarna.

Det har konstaterats att parasiten Cryptosporidium som orsakar magsjukan finns i det kommunala dricksvattnet som 50 800 personer är beroende av.

– Det är inte högre frånvaro i skolor och förskolor än normalt. Inte heller på arbetsplatser inom vården är det så och man ser inte heller en högre andel insjuknanden på särskilda boenden, enligt kommunchefen Bengt Marsh.

Från kommunens sida framhöll man vid en pressträff i går att ett seriöst och systematiskt arbete pågår, för att lokalisera källan till spridningen.

Polisen ska i en egen utredning klarlägga exakt var det eventuellt har brustit och vilka som i så fall bär ansvaret.

– Magparasiter som orsakar sjukdom hos människor och djur ska inte släppas ut och de ska absolut inte förekomma i kommunalt dricksvatten, säger miljöåklagare Christer Jarlås till TT.

Han misstänker att någon form av miljöbrott när magparasiten kommit in i det kommunala dricksvattnet och orsakat föroreningen.

– Vem som ska stå till svars eller vara syndabock är inte vårt fokus just nu. Det viktigaste är att hitta orsaken och att medborgarna i Östersund får ett bra vatten, säger kommunchefen Bengt Marsh.