Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvarig utgivare

För allt som publiceras i en tidning har en ansvarig utgivare det juridiska ansvaret.
Jag som är ansvarig utgivare på Länstidningen och Tidningen Härjedalen liksom här på www.ltz.se heter Lennart Mattsson.
Hos Länstidningen finns också två biträdande ansvariga utgivare. De heter Jan Nordqvist och Agne Svärd. Någon av dem är ansvariga när jag är ledig.

Annons

Ansvarige utgivaren är enligt yttrandefrihetsgrundlagen ensam ansvarig för allt som trycks i tidningen, artiklar liksom annonser och bilder. Det innebär att ingen annan kan bestämma tidningens innehåll, mot ansvarige utgivarens vilja.
Den viktigaste lagen som gäller för tidningar är Grundlagen. Det innebär bland annat att din identitet alltid är skyddad enligt lag när du kontaktar Länstidningen. Myndigheter får inte försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter till oss.
En annan effekt av grundlagsskyddet är att personuppgiftslagen (PUL) inte gäller här.
Ingen av oss som arbetar på Länstidningen får enligt lag avslöja vem som tipsar, skriver en insändare eller kontaktar tidningen. Skulle det hända riskerar denne, förutom att förlora sitt jobb, böter eller fängelse.Den som känner sig personligen kränkt eller på annat sätt orättvist behandlad i en tidningspublicering kan vända sig till Allmänhetens Pressombudsman (PO). Denne kan försöka bidra till en rättelse eller ett genmäle.
I många fall görs en utredning som kan leda till att PO överlämnar anmälan till Pressens Opinionsnämnd (PON) med förslag till klander. Om tidningen klandras av PON är den skyldig att publicera klandret. Om PO avskriver ett ärende kan anmälaren själv överklaga beslutet till PON.
Även publiceringar på Internet kan anmälas, om det företag som ger ut nättidningen är medlem av Tidningsutgivarna eller Sveriges Tidskrifter.
Länstidningen tillhör Tidningsutgivarna.
Om en tidning klandras för att ha överträtt de pressetiska reglerna, d v s brutit mot god publicistisk sed, skall den publicera klandret. Tidningen skall också betala en expeditionsavgift. Den delfinansierar PO:s och PON:s verksamhet. Tidningar med en upplaga upp till 10 000 exemplar betalar 10 000 kr. Tidningar med större upplaga betalar 25 000 kr.


Mer läsning

Annons