Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvaret vilar på landstinget

Annons

Eftersom många uppgifter har snurrat runt i media om landstingets ersättningssystem till primärvården så är det på sin plats med ett klargörande:

Den som uppfyller de krav som landstinget ställer på en hälsocentral har rätt att starta och driva och erhålla ekonomisk ersättning från landstinget. Ersättningen är och ska vara lika för de hälsocentraler som landstinget själva driver och de som privata entreprenörer driver.

Det gör att landstinget inte självständigt kan besluta om på vilka orter det ska finnas hälsocentraler. Det är ett system som vi Socialdemokrater inte gillar eftersom vi uppfattar det som fri dragningsrätt på invånarnas skattepengar. Men så är lagen och det har vi och rätta oss efter. Socialdemokraterna har beslutat att ändra det systemet om man kommer i regeringsställning efter nästa års val medan rätten att välja hälsocentral kommer att var kvar.

Ambitionen i det kommande ersättningssystemet är att det ska bidra till att säkerställa att alla invånare i länet ska ha en god hälso- och sjukvård på lika villkor. Den största felaktigheten i dag är att i vissa fall ersätts vårdgivaren efter var hälsocentralen finns utan hänsyn till var patienten bor. Har till exempel patienten fått vård på Nya Närvårdens filial i Hammerdal har ersättning utgått efter att deras hälsocentral finns i Hoting där ersättningen är högre. Det innebär en orättvisa i systemet som är omöjlig att försvara. Ett ersättningssystem som inte upplevs rättvist går i längden inte att vidmakthålla.

Det är landstingets ansvar att länets invånare får en god och likvärdig vård, även på orter där det inte lönar sig för privata vårdgivare att etablera sig. Landstinget ska också ha beredskap för att erbjuda hälso- och sjukvård om en privat utförare av vård lägger ner i ett område. Det ansvaret har ingen av de privata utförarna av vård.

Landstingets ansvar innebär att inga bygder kommer att står utan primärvård även om privata utförare inte vill eller kan fortsätta sin verksamhet.

Harriet Jorderud (S) Landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel