Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansvaret faller på Reinfeldt

Med den blocköverskridande uppgörelsen om Afghanistan lyckades de etablerade partierna tillfälligt avväpna (nåja) Sverigedemokraternas vågmästarroll i riksdagen.

Annons

Just behovet av att veta utgången i en för landet viktig fråg a var ett av Mona Sahlins argument för att söka en förhandlingskompromiss med regeringen. Men Afghanistan var bara början på fyra års riksdagsarbete. Det behöver inte dröja länge innan vi åter står i ett läge där oppositionens förslag kan fälla borgerligheten på grund av SD.

Häromdagen framkom att i såväl de rödgrönas som Sverigedemokraternas budgetmotion finns förslag om likartade kostnadsminskningar på regeringskansliet. Budgetlagen kräver inte att oppositionen lägger ett gemensamt förslag om innehållet handlar om utgiftsminskningar, vilket alltså innebär att regeringen kan gå mot sitt första nederlag.

Det intressanta här är inte sakfrågan, storleken på regeringskansliet, utan hur vi ska hantera den nya parlamentariska situationen och vem som ska hantera den. Fredrik Reinfeldt brukar påpeka att det bara är i ett läge där de rödgröna gör gemensam sak med Sverigedemokraterna som regeringen riskerar att gå på pumpen. Läser man mellan raderna anser alltså statsministern att det är de rödgrönas ansvar att hålla SD utan inflytande. Som att det är Mona Sahlins uppgift att garantera Fredrik Reinfeldt behagliga resor genom riksdagen! Ursäkta, men vem är statsminister?

Omkring 2,5 miljoner väljare valde att rösta rödgrönt den 19 september. Vad betyder dessa röster i dag? Det är självklart att de rödgröna ska fortsätta kritisera regeringen och lägga gemensamma förslag i frågor där samsyn råder, oaktat Sverigedemokraternas intåg i riksdagen. Alternativet – att lägga ner sina röster eller acceptera urvattnade kompromisser – är otänkbart.

Under valkampanjen diskuterades flitigt hur Sverigedemokraternas eventuella vågmästarroll skulle påverka det politi ska landskapet . Kommer Reinfeldt att göra sig direkt eller indirekt beroende av rasisterna? Frågan var aldrig om oppositionen skulle sluta vara just det – en blåslampa mot regeringen. O m vi sk ulle avveckla halva demokratin under nästa mandatperiod.

”Vi kommer ju aldrig någonsin att tveka att rösta på vår egen politik”, säger Socialdemokraternas Thomas Östros till Ekot, angående det rödgrönas förslag att minska regeringskansliets budget. Så ska det låta.