Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ansträng er för att dessa människor ska stanna kvar på orten"

En rapport av Inger Kraft Etzler från "Hela Sverige ska leva", Jämtlands län, genom Leader 3sam, belyser vad som är viktigt att tänka på vid ett mottagande av asylsökande flyktingar.

Rapporten är en beskrivning av hur flyktingar och asylsökande upplever sin vistelse i Jämtlands län i framför allt Ragunda och Strömsunds kommun.

– Det hänger mycket på enskilda människors initiativ och myndigheters och kommuners samverkan, säger Inger Kraft Etzler som har gjort intervjuer på lokal och central nivå med Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, SKL, kommunrepresentanter, studieförbund och Röda Korset och ger också flera förslag på åtgärder.

De åtgärder hon ser som akuta är flera, som hur viktigt det är med en mötesplats och att de som kommer och ännu inte har fått uppehållstillstånd har en sysselsättning.

– Sedan är det viktigt att transporterna till och från boendeorterna fungerar. Det är förödande när människor som exempelvis studerar SFI några timmar i Strömsund sedan är hänvisade till att timvis gå mellan Dollarstore, Konsum och biblioteket.

Inger Kraft Etzler ger ett positivt exempel på vad Ica i Backe bidragit med när de erbjudit två personer praktikplats.

– En av dem är väldigt språkkunnig och fungerar som en länk till de andra flyktingarna. Det gäller att hitta ett system där de själva blir aktiva.

På frågan vad Gäddedeborna bör tänka på inför det kommande flyktingmottagandet säger hon:

– Se till att de får något att lägga händerna på, som praktik. Gör så att de slipper åka in till Strömsund för att studera och ordna distansundervisning istället. Eller flytta på en lärare i stället för på tiotals personer.

Inger Kraft Etzler är mycket oroad över de många främlingsfientliga krafter som råder och betonar att det är extra viktigt att det blir en bra kommunikation mellan byborna och flyktingarna.

– Det florerar missuppfattningar och falska rykten om flyktingar och av den anledningen är det också bra att de blir synliggjorda som vid praktiktjänster och på en gemensam mötesplats.

Hon anser också att Migrationsverket ska göra mer när det gäller till översättning av framför allt standardblanketter från svenska till flyktingens hemspråk och att de skulle kunna skicka med en ordlista med svenska ord och uttryck.

– Det är så konstigt att alla skrivelser och blanketter från Migrationsverket är på svenska. Det ställer stora krav när man inte har någon tolk att tillgå.

Vad kan man göra från Strömsunds kommuns sida?

– Koppla boendet till en arbetsplats och håll koll på vilka kunskaper flyktingarna har med sig. Flytta svenskundervisningen till boendeorten. Undersök alla möjligheter att hitta bostäder. Ansträng er för att dessa människor ska stanna kvar på orten. De handlar om välutbildade människor som vill bidra.