Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anställde Tobias är omgiven av chefer

När Tobias Karlsson kommer på jobbet på morgonen, gör han det som företagets enda anställde. Men han är inte ensam för det. Runt omkring sig har han tio chefer.

Side system AB i Oviken, tillverkar hydralikkomponenter och har gjort det sedan företaget startade 1985. Från början gick företaget bra men orderingången sjönk senare för varje år och 2009 bestämdes det att företaget skulle läggas ner på grund av bristande lönsamhet. Men då hade inte företagsledningen räknat med de anställdas heta vilja att företaget skulle få vara kvar. Det hela slutade med att de tio medarbetarna köpte företaget med maskiner och allt.

– Inte kunde vi gå med på att det största företaget här i bygden skulle läggas ner. Det skulle ha inneburit en smärre katastrof för oss som bor och verkar här i Oviken, säger Magnus Magnusson, som jobbar som företagets chef och talesman.

Därför köpte alltså de tio anställda sitt företag och alla betalade lika mycket och de äger nu en tiondel var i Side system. Men det gick inte utan besvär. Den första banken som de tio arbetskamraterna kontaktade ställde inte upp med lån, men bank nummer två trodde på idén och lånade ut pengar. Under de fyra år som gått har de tio ägarna bevisat att med kämparanda och envishet har det gått att få lönsamhet i företaget igen.

– Vi har haft svarta siffror ända sedan vi tog över, säger Magnus Magnusson och nu har vi inte så mycket skulder kvar. Vi har haft en hög amorteringstakt.

Eftersom företaget gått så bra bestämde de tio ägarna i somras att de skulle anställa en svetsare. Det blev Tobias Karlsson från Oviken som fick jobbet. Så nu är han Side systems enda anställde, men han har gott om chefer runt omkring sig.

Det kändes lite nervöst i början, skrattar Tobias. Men nu har jag vant mig och upptäckt de tio cheferna är hyggliga människor, allihop.

Vill inte du också gå in som delägare?

– Det har jag inte tänkt mig. Inte än på många år. Jag trivs med att vara anställd.

Magnus Magnusson säger att det inte är otänkbart att det blir fler anställningar för företaget framöver.

– Vi har två pensionsavgångar snart och utöver de tjänsterna kan vi behöva fler medarbetare om orderingången fortsätter i samma takt som nu.

Så framöver kommer nog inte Tobias att vara Side systems enda anställde.