Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda vill ha miljövänligare jobb

/

Många anställda anser att deras arbetsplatser inte gör tillräckligt för miljön. Sommaren är perfekt att införa miljövänligare vanor på.

Annons

I undersökningen Kontorsbarometern som Vasakronan genomfört bland kontorsanställda uppgav så många som 60 procent att det egna kontoret inte gör tillräckligt mycket för miljön. Nio av tio ansåg att de agerade mer miljövänligt hemma än på jobbet. Att arbetsplatsen blir bättre på att spara papper och el ansåg de anställda var viktigast. Minskat slöseri med papper toppade listan, hälften ansåg att det var viktigast.


Samtidigt visar undersökningen att just skriva ut papper i onödan är det som de anställda skäms mest över att de själva gör. Drygt än fjärdedel skäms över att de inte stänger av datorn när de går hem, ungefär lika många över att de inte åker tillräckligt miljövänligt till och från jobbet.


Att spara el är lätt under sommarhalvåret. Solen värmer och ger mycket bättre ljus än en lampa och drar noll energi. Släck lamporna och utnyttja dagsljuset istället. Om det inte finns tillräckligt med fönster på ditt jobb, kräv att ni ska använda lågenergilampor och släck när ingen är där. Minska pappersanvändningen är också lätt, tänk innan du skriver ut. Är det nödvändigt? Använd båda sidorna på papprena så går det bara åt hälften så många. Är ditt jobb fortfarande så mossigt att pappersmuggar används till kaffet, rata dem och ta med en egen kopp.


På sommaren känns det inte alls lika motigt att ta sig till jobbet för egen maskin som under den mörka delen av året. Gå eller cykla så får du gratis motion på samma gång som du värnar om miljön. Jobba hemifrån är ett annat alternativ för den som har lång resväg. Den som cyklar långt kan bli törstig, släck törsten med kranvatten. Vi har utmärkt kranvatten i Sverige, det finns alltså ingen som helst anledning att köpa mineralvatten på flaska.

Kontorsbarometern är en internetbaserad kanal som speglar kontorsanställdas åsikter om arbetsmiljö och kontor. Cirka två miljoner svenskar arbetar på kontor.

Mer läsning

Annons