Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anställd tog sitt liv – nu startar rättegången mot cheferna

Lars Persson tog sitt liv för drygt tre år sedan. Nu har rättegången mot två kommunala chefer startat.

De två kommunala cheferna vid Krokoms kommun åtalas för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Åklagare Åse Schoultz avser visa att det brustit i arbetsmiljöarbetet. Hon menar att arbetsmiljö inte bara handlar om ergonomi utan även om den psykosociala miljön. Åklagaren ger en bild om tiden innan självmordet.

Historien börjar våren 2009. Lars Persson, som innan inte haft några problem med sitt arbete, får en ny chef som han hamnar i konflikt med. På hösten 2009 börjar han att må dåligt. När vintern närmar sig blir han sämre. Chefen som Lars Persson stod i konflikt med är inte en av de åtalade.

I mars 2010 skriver Lars Perssons arbetskamrater ett brev till de ansvariga funktionscheferna. Där står bland annat att situationen är ohållbar och påverkar alla. De skriver även att deras kollega uppenbarligen mår dåligt och att de kräver en omedelbar handling för att lösa situationen.

Den 20 april samma år går Lars Persson hem med full lön, men utan arbetsuppgifter.

Åklagaren läser upp ett långt brev som Lars Persson skrivit. Brevet berättar om hans situation. Att han innan chefsbytet inte haft några sömnsvårigheter eller magproblem. Han skriver även att han haft tankar på att skada sig själv. Han skriver även att han är livrädd för att bli av med sitt arbete.

En av de åtalade cheferna fick i maj 2010 e-post av Lars Persson. Han vädjar om att visa nåd. Han vill gärna fortsätta arbeta praktiskt med vad som helst och avslutar med: "En jätteförtvivlad och panikslagen Lars Persson".

Samma dag meddelar arbetsgivaren facket att de har för avsikt att avskeda mannen. Två dagar senare kommer varslet om avsked. Den 10 juni skulle det hållas en överläggning om avskedet. Det mötet hålls aldrig, morgonen den 10 juni hittas Lars Persson död.

Maria Lundqvist Persson är änka efter Lars Persson.

– På ett sätt känns det bra att äntligen vara här, samtidigt är det jättejobbigt, säger hon till Länstidningen i lunchpausen.

Det viktiga för henne från början av allt detta var att få upprättelse.

– Att det inte bara blir sopat under mattan för jag kände ju tidigt att det inte ska vara så här och sluta så här.

Hon tycker det är skönt att rättegången börjat.

– Det är skönt, det är bra att vi är här nu, säger Maria Lundqvist Persson.

Peter Bergqvist är Maria Lundqvist Perssons advokat.

– Bara att det går till rättegång är viktigt. Det är en lagstiftning som funnits i 20 år, det här är första gången som det överhuvud taget blir brottmål, bara att komma hit är en enorm seger. Vi hoppas på en fällande dom och det tror jag vi får och får vi inte det så är jag ganska övertygad om att det står en lagändring på lut.

De åtalade förnekar brott.