Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansel Adams glasnegativ funna på loppis - värda 1,5 miljarder

Rick Norsigian gjorde världens fynd på en loppis - såväl ekonomiskt som historiskt.

Rick Norsigian gjorde världens fynd på en loppis - såväl ekonomiskt som historiskt. Ansel Adams glasnegativ har hittills ansett vara en försvunnen länk som bann upp 1937.

De två små lådorna med 65 glasnegativ som Rick Norsigian från Fresno i Kalifornien, USA, köpte för tio år sedan efter att ha prutats ner från 70 till 45 dollar har värderats till minst 200 miljoner dollar.

Ansel Adams är världens mest kände landskapsfotograf och en ikon i USA. Med en bländande teknik lyckades han fånga naturens ljus och valörrikedom. Adams låg också bakom utvecklingen av zonsystemet, ett sätt att optimera exponering och framkallning efter motivets kontrast.

Bilderna är tagna mellan 1919 och det tidiga 1930-talet. 1937 brann Ansel Adams ateljé och det har antagits att alla negativ brann upp. Först på 1940-talet slog Adams igenom som fotograf.
– De är verkligen en förlorad länk mellan Ansel Adams, historien och hans karriär, säger konsthandlaren David W. Streets som ställer ut bilderna pÃ¥ sitt galleri i Bevely Hills.

Glasplåtsnegativen har studerats av ett flertal experter och de är eniga att Ansel Adams med största sannolikhet tagit bilderna. De har också funnit att pappren som negativen ligger i härör från Ansel Adams fru Virginia.

Rick Norsigian har tänkt att sälja förstoringar från negativen till samlare och museer. En mörkrumskopia kostar 7.500 dollar och en digitalt framställd 1.500 dollar. Se bilderna här.

Källor: CNN och pressmeddelande

 


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild