Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anny protesterar: Fel att släcka gatlysena

/
 • Anny Berglin har överraskats av mörkret på gatorna runt om i Östersund.       Rädd att gå hem ensam om natten var hon dock redan innan nedsläckningen, och inte har det blivit bättre med att kommunen i fredags släckte gatubelysningen för sommaren. ”Det       blir ju mörkt mellan tio och elva på kvällen. På sommaren kan jag förstå om det är släckt men inte nu. Det är redan många våldtäkter och mycket misshandel i Östersund”, säger hon. Foto: Håkan Luthman

I lördags kväll började Anny Berglin fundera över varför det var så mörkt i Östersund. När hon fick veta varför, blev hon arg.
– Nu törs jag inte gå ut när det blivit mörkt. Jag förstår inte hur Östersunds kommun tänker.

Annons

Först trodde hon att gatlamporna var släckta för att något gått sönder.

– Men sedan fick jag veta att kommunen gjort det med vilja. Jag ringde mamma, som jobbar på Frösön, och frågade om hon visste något och då berättade hon att kommunen bestämt att släcka gatubelysningen från och med i fredags, säger Anny Berglin.

LT har tidigare, i omgångar, skrivit om de kommunala besluten att dra ned på elkostnaderna genom släckt gatubelysning.

I lördags tog Anny och en kompis en promenad runt Körfältsområdet för att se närmare på mörkret.

– Det var bara runt bostadsområdet det var ljust, det som inte kommunen ansvar för. Men konstigt nog så var Arctura, skidbacken på Frösön och Rådhuset upplyst. Vem är på de ställena nu?

Anny Berglin är inte den enda som lagt märke till mörkerläggningen.

– Jag har pratat med flera kompisar, från 18 till 30 år, och alla tycker det är dåligt, både killar och tjejer.

Hon tror inte heller att det handlar om så mycket pengar för kommunen, åtminstone inte i förhållande till annat.

– Tänk alla pengar de lägger ned på att bygga om torget, och ombyggnaden av Storsjöbadet som dessutom blev mycket dyrare, säger hon.

Anny Berglin jobbar inne i stan, har oregelbundna tider, och jobbar ofta natt.

– Nu blir det nattbuss istället för promenad hem, säger hon.

Anny är 24 år och började gå ut på krogen när hon var 18-19 år. Det har hänt saker under de år som gått menar hon.

– Förr om det var slagsmål kunde man se att det var två kompisar som bråkade lite lätt. Men nu är det mycket hårdare. En kväll nyligen gick jag från jobbet (Rådhusgatan 37) till Shellmacken (Kyrkgatan) under den vägen var det tre slagsmål som såg allvarliga ut, det fick mig att välja en annan väg.

Rädd att gå hem om natten var hon dock redan innan nedsläckningen.

– Det är redan många våldtäkter och mycket misshandel i Östersund. Anny Berglin tror inte det blir mindre av det nu när gatorna är mörklagda.

– Tänk vad bra det måste bli för alla klottrare. Klär de sig svart och står och klottar någonstans så är det ju ingen som ser dem, säger hon.

Numera, när Anny Berglin ska rasta hunden på kvällstid, går hon bara på gatorna runt där hon bor, längre bort törs hon inte när hon möts av en vägg av mörker.

Mer läsning

Annons