Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu en stor utländsk film spelar in scener i Jämtland...

Den fjärde delen av den populära danska filmsviten ”Far til fire” sågs av nästan en halv miljon danskar. Nu pågår inspelningen av den femte och sista delen, där flera scener ska spelas in i Åre.

”Far til fire” är en filmsvit i fem delar som handlar om en ensamstående pappa och hans fyra barn. Filmerna är mycket populära i Danmark och bygger på en dansk familjefilmsserie från 50-talet.

Redan till veckan kommer filmteamet från Danmark för att spela in vildmarksscener i Åretrakten. Det är framförallt forsränning som står på schemat när inspelningsteamet kommer till Åre.

– Det blir scener vid Ristaforsen och eventuellt vid Tännforsen, berättar filmkommissionären Per Hjärpsgård.

I början av juni besökte filmens regissör, producent och fotograf Åre för första gången. De togs omhand av filmkommissionären Per Hjärpsgård och Johan Ranbrandt, som hade rekat inspelningsplatser, och var de nöjda med vad de såg.

– De var nöjda med miljöerna och att de ligger nära till hands, tillgängligheten och relativt korta restider samt ett bra samarbete med Åregården där teamet kommer att bo och utgå ifrån, säger Per Hjärpsgård.

Per Hjärpsgård på Mid Nordic Filmcommission arbetar med att marknadsföra Jämtland som filmregion. Ett av målen är att få svenska och internationella filmproduktioner att förläggas i regionen. Som ett resultat av filmkommissionens arbete har stora filmer som ”The American”, ”Hjem till jul” och nu ”Far til fire” spelats in i länet på sistone.

Inspelningarna ger också filmarbetare från länet möjligheter. Filmkommissionen anlitar lokala ”locationscouts” som rekar lämpliga inspelningsplatser. Vid inspelningen av ”Far til fire” kommer lokala filmarbetare också att jobba som produktionsassistenter, platsansvariga eller med smink och kostym.

– Vi har kopplat på ett antal filmarbetare i regionen som arbetar med det här. Det är sådana som även jobbade med ”The American” och ”Hjem till jul” och det här blir ju väldigt bra erfarenheter för dem, säger Per Hjärpsgård.

Totalt blir det 7–9 inspelningsdagar i Sverige. Filmen har premiär i Danmark sensommaren eller hösten 2011.