Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu en miljard försvinner

Desperationen i Centerpartiet bottnar förstås i opinionssiffror som stadigt ligger långt under fyraprocentsgränsen. Stureplanstaktiken har visat sig vara en återvändsgränd.
Det bidrar till känslan av att man snabbt måste åter till den väljarbas på landsbygden som vittrat bort i ett Centerparti som lagt sin själ i högerns famn – i den mån man inte lagt sig till höger om högern. Men jag förutspår att dagens taktik leder fel.
Det gör ont för Centern att Socialdemokraterna lägger mer pengar till landsbygdsprogrammet än Centern själv lyckats få igenom i den borgerliga regeringen. Det kommer inte att göra mindre ont när talet om stora förhandlingsframgångar för Centern de facto visar sig ge mindre pengar till landsbygden. Mycket tyder dessutom på att det blir värre än vad som hittills diskuterats.
Än så länge har diskussionen gällt de 371 miljoner som saknas sedan regeringen valt att inte gå in med hela summan på 500 miljoner som det minskade EU-bidraget innebär. Den nedskärning som de borgerliga själva ligger bakom.
Tidningen Land Lantbruk visar att problemet är större än så. Utöver ovannämnda miljoner kommer, skriver Land, de sammanlagda utgiftstaken att sätta stopp för belopp i miljardklassen efter att först själva ha räknat fram en summa på 1,3 miljarder för de fyra axlar som ingår i landsbygdsprogrammet.
Alla åtgärder för landsbygdsutveckling blir helt utan pengar 2014. Inga miljöåtaganden kommer att förlängas. Alla leaderprojekt stoppas utom något som kallas startstöd. Alla åtgärder som rör skogen får vänta. Kompetensutvecklingen till lantbruket stoppas.