Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

AnnSofie skriver på

Möjligheten att kombinera studier och karriär lockar många aktiva till Östersund och Mittuniversitetet.
Nu förlängs samarbetet med Östersunds kommun och Regionförbundet Jämtland.
– Det är en profilering som gör Östersund och Mittuniversitetet fortsatt attraktivt, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S).

Ett nytt fyraårigt samarbetsavtal skrevs på fredagen på inne i testlabbet på Vintersportcentrum på Mittuniversitetet.

Det är Östersunds kommun, Regionförbundet Jämtland, Mittuniversitetet och skid- och skidskytteförbunden som under fyra år gemensamt ska finansiera tränare på Skiduniversitetet.

Totalt är samarbetet värt ungefär 1, 6 miljoner kronor. Östersunds kommun skjuter till 600 000 kronor, Regionförbundet 500 000, Mittuniversitetet 300 000 och idrottsförbunden det övriga.

– Det är en profilering som gör Östersund och Mittuniversitetet fortsatt attraktivt, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S).

Mats Tinnsten, prorektor på Mittuniversitetet, är också strålande glad.

– När man satt och kollade på OS i vintras och såg alla de svenska framgångarna så kände man att vi haft någon liten del i det. Det är naturligtvis de aktiva som står för alla prestationer. Men vi har kanske kunnat bidra, säger han.

Det nya avtalet innebär också att Skidförbundet och Skidskytteförbundet tar över huvudmannaskapet för Skiduniversitetet.

Genom åren har Skiduniversitetet haft mängder av landslagsåkare. Både utför, på längden och med geväret på ryggen.

Just nu läser exempelvis landslagsåkarna Teodor Peterson (byggingenjör), Veronica Smedh och Sara Hector vid Skiduniversitetet.

Tobias Arwidson är landslagsman i skidskytte med meriter från OS (28:a i jaktstarten), student och numera Östersundsbo.

Arwidson är uppvuxen i Lima i Dalarna.

– Jag läser idrottsvetenskap här i Östersund. Det har varit helt avgörande för mig att kunna kombinera studier med skidskyttet, säger han.

Hade du flyttat till Östersund om det inte var för möjligheterna att kombinera studier och karriär?

– Nej. Det hade jag inte.