Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anns dryckestips

Ett land som har många olika mat- och dryckestraditioner är Italien. I norra Italien ligger de mer välkända områderna som Chianti, Barolo, Barbaresco, Valpolicella och många fler. Medan i södra delen av det avlånga landet är det mer outforskat. I årets sommarutsläpp på Systembolaget lanserades det ett flertal röda viner från norra delen av Italien som också ligger i olika prislägen. Bland mina dryckestips har jag även med ett italienskt rosé som jag tycker är mycket prisvärt. Prova gärna något av dessa viner och hitta din favorit.

Nyheter | Röda viner

2010 Rendola Chianti Rufina Riserva, Toscana, Italien

Betyg: 3.

Motivering: Det här är en Chianti som håller på att bli mogen med sin torkade frukt och lädertoner. Smaken är medelfyllig i god balans med torkad frukt, syra och strävhet som sitter kvar länge i munnen.

Druvor: Sangiovese.

Passar till: Helstekt fläskfilé med svampsås och ugnsbakad potatis.

Systembolagsnummer: 32157.

Storlek: 750 ml.

Pris: 109 kronor.

2011 Coste Della Sesia Nebbiolo, Piemonte, Italien

Betyg: 2.

Motivering: Doften är medelstor med röda bär, lakrits och gummi. Smaken är medelfyllig med bra syra och lång syrlighet som sitter kvar i en bärig ton.

Druvor: Nebbiolo.

Passar till: Nöt- eller viltkött med en rustik rödvinssås.

Systembolagsnummer: 32156.

Storlek: 750 ml.

Pris: 99 kronor.

2010 Barbaresco Prunotto, Piemonte, Italien

Betyg: 2.

Motivering: Doften är medelstor med en kryddig ton samt röda bär. Smaken är medelfyllig med bra syra, röda bär, rostade ekfat och en torr avslutning.

Druvor: Nebbiolo.

Passar till: Grillad fisk och till rökt fisk med en kall örtsås. Vinet passar också bra till nötkött med en fetare sås med örtkryddor.

Systembolagsnummer: 22013.

Storlek: 750 ml.

Pris: 199 kronor.

Nyheter | Rosévin

2013 Bardolino Chiaretto, Italien

Betyg: 3.

Motivering: Det här är ett ”fynd”-rosé som passar den stora folkmassan. Doften är ren men ganska liten och röda bär. Smaken är medelfyllig och rund med en liten syra och kompakt med hallon och lingon.

2013 Bardolino Chiaretto, Italien

Druvor: Corvina, Molinara och Rondinella.

Passar till: Aperitif och till plockmat med blandade ostar, korvar och kallskuret kött. Grillad kyckling med en hemmagjord potatissallad.

Systembolagsnummer: 2163.

Storlek: 750 ml.

Pris: 69 kronor.

Ann Svensson