Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anns dryckesspalt

I förra veckan var det den internationella kvinnodagen. Varje år i Stockholm i samband med den dagen kommer ett antal kvinnliga vinmakare till Sverige och har seminarium och vinprovningar, där de förmedlar sina kunskaper. Jag har valt ut några viner som jag tycker stack ut i provningarna.

Vitt vin

Betyg: 3

2010 Clotilde Davenne Saint Bris Viellies Vignes, Bourgogne, Frankrike

Fakta: Clotilde Davenne heter kvinnan bakom det här vinet som tillverkar friska och fräscha viner från framför allt Chablis men också från den nya appelationen

Saint Bris. Saint Bris ligger precis utanför Chablis och där gör man vin på druvan Sauvignon Blanc. Viellies Vignes betyder att vinstockarna är gamla och det gör att druvorna får en högre koncentration. Jag hade förmånen att få prova Saint Bris Viellies Vignes i flera årgångar och det var oerhört stor skillnad mellan åren.

Motivering: Årgång 2010 som nu säljs på magnum på Systembolaget har en stor mogen doft av mineraler och mogna äpplen. Smaken är relativt fyllig och smakrik med en kompakt ton av citrus och lime med en lång eftersmak som är ren med påtaglig mineralitet.

Druvor: Sauvignon blanc.

Passar till: Fiskgryta med skaldjur och grönsaker.

Systembolagsnummer: 70274.

Storlek: 1 500 ml. (magnum)

Pris: 382 kronor.

Röda viner

Betyg: 3

2010 Dominio de Tares Baltos, Bierzo, Spanien

Fakta: Det här är verkligen svar på vad nya Spanien står för idag. Druvan Mencia har blivit vida omtalad i distriktet Bierzo i nordvästra Spanien. Vinerna blir kraftfulla med mörk söt frukt och har ofta en benägenhet att ha viol i karaktären. Det är viner som vinner på att lagras några år för att bli mer balanserade i frukt, strävhet och syra. Vinproducenten Dominio de Tares har en vinmakare som heter Paula Fernandéz Trabanco som brinner för sina viner och förmedlar det på ett bra sätt.

Motivering: Det här vinet har en mörk frukt med kryddor och viol. Smaken är relativt fyllig och smakrik med rökiga toner samt krydda med viol. Slutligen vill jag också påpeka att vinet är mycket prisvärt.

Druvor: Mencia.

Passar till: Nöt- eller lammkött med färska kryddor och potatisgratäng.

Systembolagsnummer: 72246.

Storlek: 750 ml.

Pris: 89 kronor.

Betyg: 2.

2010 Bel Villa Vineyard Syrah, Washington Estate, USA

Fakta: I Washington ligger den familjeägda vinföretaget Hedges Family Estate som startade 1986. Vinmakaren (dottern i familjen) Sarah Goedhart pratade om företaget och beskrev landskapet och klimatet som påverkar hur vinet blir. Det är mycket varmt och torrt klimat och därför bör man tillsätta vatten ute i vingårdarna. Det är svala kvällar och nätter som gör att syran blir högre i vinerna.

Motivering: Årgång 2010 var ett svalt år så att vinerna blev något stramare och kryddigare som vi kan utläsa av vinet nedan. Jag tycker att doften ger en typisk Rhone-karaktär med peppar och mörka bär. Smaken är fyllig med en stramhet av peppar, grön paprika och mörka bär. Det här vinet vinner på att lagras några år för att få ihop frukten med syra och strävhet.

Druvor: Syrah.

Systembolagsnummer: 71749 (beställningssortiment).

Storlek: 750 ml.

Pris: 199 kronor.

Betyg: 2.

2009 Giulia Negri Barolo la Tartufaia, Piemonte, Italien

Motivering och fakta: Den unga vinmakerskan Giulia Negri från det välkända Barolo i Nordvästra Italien har fått många vinkännare att häpna. Det är en 150 årig lång vinmakartradition i familjen. Hennes viner är mer moderna i stilen med en klassisk touch. Den första årgången hon gjorde var 2007. En klassisk Barolo går inte att dricka ung, utan behöver minst tio år på flaska innan konsumtion, medan Giulia Negris viner kan drickas fortare.

Doften är relativt stor med tobak och russin. Smaken är medelfyllig, stram med russin och mogna bär i en hög syra som avslutas torrt. Det här vinet behöver några års lagring för att det ska bli mer balanserat anser jag.

Druvor: Nebbiolo.

Systembolagsnummer: 79247 (vinet kommer in med den här årgången i slutet av mars).

Storlek: 750 ml.

Pris: 265 kronor.