Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anns dryckesspalt

Värmen har kommit och man vill ha fräscha och friska drycker. Druvan Sauvignon Blanc eller Riesling har en naturlig fräschör med gröna, friska frukter

Oftast har Sauvignon Blanc mycket fläder, krusbär och ibland även toner av sparris i sin karaktär. Medan Riesling har gröna äpplen, mineraler och citrus om den är från Europa. Om det är en Riesling från en annan världsdel med ett varmare klimat kan vinets karaktär gå mer åt det tropiska frukthållet.

På sommaren äter vi lättare rätter som fisk och skaldjur, sallader och kallskuret. Då passar det med den här typen av vita viner. Prova gärna några en något av dessa viner i sommar.

NYA ÅRGÅNGAR

2013 Saint Clair Sauvignon Blanc, Marlborough, Nya Zeeland

Betyg: 3.

Motivering: Det här är ett vin med en enorm fräschör! Doften är stor med en utpräglad Sauvignon Blanc-karaktär av grön sparris och fläder. Smaken är medelfyllig och smakrik med toner av fläder, krispiga gröna frukter samt sparris i en lång och avslutande torr smak.

Druva: Sauvignon Blanc.

Passar till: Sallader, färska skaldjur och till asiatisk kryddade rätter.

Systembolagsnummer: 6382.

Storlek: 750 ml.

Pris: 109 kronor.

2013 André Lurton Chateau Bonnet, Entre-Deux-Mers, Bordeaux, Frankrike

Betyg: 3.

Motivering: Vinet har den karaktären som man känner igen från det givna området; Entre-Deux-Mers i Bordeaux. Doften är relativt stor med rökta toner från ekfaten samt citrus, gröna frukter och färska örter. Smaken är medelfyllig med bra syra samt ekfatstoner i en lång fruktig smak som sitter kvar länge i munnen.

Druvor: Semillon och Sauvigon Blanc.

Passar till: Rökt fisk och gärna till grillade skaldjur och fiskar med fräscha tillbehör som en sallad.

Systembolagsnummer: 4151.

Storlek: 750 ml.

Pris: 89 kronor.

VECKANS FYND

Betyg: 2.

2013 Chapel Hill Rhine Riesling Sauvignon Blanc, Balatonboglár, Ungern

Motivering: Vinet är enkelt men har dock en bra karaktär av friskhet samt gröna frukter i en sötare ton. Smaken är halvtorr med friska gröna äpplen i en lätthet. Det är mycket vin man får för pengarna.

Druvor: Rhine Riesling och Sauvignon Blanc.

Passar till: Aperitif och som blandning i bålet. Asiatisk kryddad mat.

Systembolagsnummer: 2903.

Storlek: 750 ml.

Pris: 57 kronor.

2013 Victoria Riesling, Pfalz, Tyskland

Betyg: 3.

Motivering: Det här vinet är mycket prisvärt! Doften är liten och ren med typiska Riesling-karaktärer med gröna frukter och mineraler. Smaken är medelfyllig med en frisk och fräsch fruktighet samt en saliverande syra. I eftersmaken kommer massa gröna äpplen.

Druvor: Riesling.

Passar till: Aperitif, asiatiskt kryddade rätter, fisk- och skaldjur.

Systembolagsnummer: 5340.

Storlek: 750 ml.

Pris: 69 kronor.