Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annorlunda upplevelser

Ibland blir man glatt överraskad. Bläddrar lite förstrött i en affärstidning om bilar, hus och hem och vad hittar jag då där? Jo, ett helt uppslag om pilgrimsfärder med en historia om "Sveriges i modern tid kanske meste pilgrim". Och, kan man tänka sig, han bor på Frösön!

Det startade med en bjudresa till Santiago de Compostela i Spanien, berättar han, ett företag på inte mindre än 80 mil. Ungefär som härifrån till Värnamo. Sedan dess har han kallat sig pilgrim. OCH äventyrare. För visst är det ett äventyr att använda sig av sina fötter på så långa sträckor. Ack, så många skavsår, så långa dagar, så mycken trötthet. Men också åtskilliga nya bekantskaper och fantastiska upplevelser, vad man kan beteckna som den yttre resan för varje pilgrim. Men där finns ju även en inre resa som handlar om reflektioner över ens livssituation. För många en religiös upplevelse. "Pilgrimen ber med sina fötter"!

Vår Frösöbo har också avverkat den så kallade Canterburyleden från staden med samma namn till Rom, en sträcka på modiga 110 mil! Dessutom Abrahams väg i Jordanien, 36 mil, och Paulus väg till Jerusalem på 47 mil. Själv hade jag ingen aning om dessa leder, men alldeles inpå oss har vi en gammal bekanting, den fjärde största pilgrimsvägen, S:t Olofsleden från Selånger till Nidarosdomen i Trondheim. 56,4 mil!

S:t Olofsleden hade väl mer eller mindre fallit i glömska, men här vandrade 1000-tals människor för 500 år sedan. Nu ska leden få sin renässans är det tänkt. Nästa år kommer den att vara fullt utbyggd, rensad och klar med kartor och landmärken. Här har Mariagillet i Brunflo gjort ett fantastiskt jobb med att sätta upp stolpar med korstecken på med jämna mellanrum längs hela leden. Det blir också möjligt att använda sig av gps för att hitta vägen. Modernt så det förslår. Annorlunda var det när Sveriges blivande nationalhelgon Birgitta enligt traditionen tog sig den farofyllda vägen mot Nidaros någon gång på 1300-talet. Det går inte att bevisa att hon verkligen gjorde detta stora företag, men traditionen är stark. I Frösö kyrka kallas en av klockorna för Birgittaklockan.

Östersunds församling har tagit fasta på den lockelse som pilgrimsfärder har i dag. De unga konfirmandmedhjälparna får avsluta sin treåriga utbildning med en så kallad livsresa, där ett av alternativen är att vandra ett avsnitt av vägen till Santiago de Compostela. Det går också att välja vistelse i Fransiskus stad Assisi eller kommunitetsliv på ön Iona utanför Skottland. Sannerligen upplevelser i tiden!