Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annorlunda ungdomsskildring inifrån en familj i frusen sorg

/

Annons

Jag hajar till! Precis när jag ska börja skriva om Hitta Violet Park fastnar mina ögon på en artikel i LT, som du kan läsa . Det handlar om en man som varit spårlöst försvunnen en längre tid i en by nära mig. Ett spårlöst försvinnande, exakt det som boken handlar om. Finns något samband? Är det ett tecken? Knappast, antagligen bara en slump.

Lucas Swain är sexton år när historien börjar och hans familj är på ytan inte värre konstig än många andras. Men det händer egendomliga sammanträffanden som visar på att det finns ett samband mellan den yttre världen och berättarjagets psykiska tillstånd. Det fenomen som kallas synkronicitet.

För sex år sedan försvann familjefadern, en ganska framgångsrik journalist, totalt från jordens yta och storasystern Mercy började strula och vara ihop med vem som helst. Alldeles efteråt föddes Jed, lillebrodern som aldrig träffat sin far och därför lever i nuet utan någon relation till katastrofen.

Mamma snackar skit om pappa för att han övergav oss, det är det språk Lucas använder, medan han bygger upp myten om den fantastiska fadern och blir mer och mer lik honom. Använder hans kläder och grubblar över försvinnandet.

Efter en utfestad natt hittar Lucas otippat en tiopundsedel i fickan och slinker in på en taxistation. Taxigubben är en kopia av Tony Soprano och där på en hylla får Lucas syn på urnan med Violet Parks aska, damen som kommer att leda Lucas fram till sanningen om pappans försvinnande.

Lucas har en intensiv längtan att finna en underbar och fantastisk pappa, död eller levande. Han tänker, han söker, han intervjuar. Var pappa en god människa eller psykopat? Familjehemligheter anas och vuxna är varken gudar eller änglar. Lucas gör en resa från tonårens vilsenhet till en plats där han börjar förstå vem han själv är och hur han ser på livet. Referenser till omvärld och nutid, allt genom Lucas trovärdiga röst gör texten lättläst, rolig och framför allt spännande för den som inte förkastar möjligheten av magiskt tänkande.

Jenny Valentine debuterade med Violet Park 2007 och blev direkt en av Storbritanniens mest omtalade författare. Hon fick Guardians prestigefyllda pris samma år. Det är en annorlunda och speciell ungdomsskildring inifrån en familj som hamnat i frusen sorg.

Mer läsning

Annons