Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annika Norlin om...

...att låten "Fredrik" handlar om något så ospännande som en helt vanlig snäll person.

- Man behöver ju att det ska födas en spänning. Vi försökte nog lösa det i Fredrik genom att det ändå. Man ska skriva om en snäll och bra person men att det ändå ska finnas en spänning. Då är spänningen i stället mot att det kanske inte längre är en god egenskap att vara snäll. Det känns ofta som att man behöver ha någon slags konflikt.

...låten "Riot" där hon sjunger om eldsjälar.

- Jag får så mycket mail från, olika oftast unga personer, som sitter i olika delar av landet och håller på och ordnar olika stödgalor och grejer. Det finns en väldig tydlighet och jävlaranamma i vart de är på väg och vad de vill göra och hur mycket de kan tänka sig att jobba för att förändra det de tycker är dåligt. Det kan bli en kollision när de här personerna försöker komma in i det politiska systemet. Det känns alltid som att det politiska systemet lägger en våt trasa på deras eld och det betyder det är aldrig de här människorna som vi får in i politiken.

...att hon sagt att hon ville att "Facit" skulle låta som shoegazebandet The Radio Dept.

- Det som jag gillar väldigt mycket med dem det är att det känns som att det är så mjukt och stillsamt, men att man hela tiden känner att det är som en liten revolution i varje låt. Plus att jag bara tycker att det är så fruktansvärt bra musik. Det finns på något vis ett varmt vemod. Jag tycker att vi har misslyckats med allt förutom att vi kanske har fått lite varmt vemod i våra låtar. Det låter ju inte alls som The Radio Dept. Men ibland kan man bara behöva något att utgå ifrån.

...hur man tillfredställer de fans som inte kan svenska.

- Det var bisarrt många som tyckte om första Säkert!-skivan. Vi ska spela in några av dem ("Facit"-låtarna) på engelska faktiskt. Bara för att några av de som har gillat förra Säkert!-skivan ska få höra. Det kommer inte att släppas i skivform, det kommer kanske att bli som att man kan ladda ner det eller något. Det blir så spännande, det blir helt andra låtar med ett annat språk.

...hur det var att spela på festivalen All tomorrows parties och träffa Simpsons skapare Matt Groening.

- Det var askul av en massa olika anledningar. För det första var det en väldigt rolig spelning. Sen var det ju väldigt mäktigt just för mig som har tv som grej, och jag älskar verkligen futurama, att veta att Matt Groening har valt ut oss var ju helt sjukt.

Fick du träffa honom?

- Jo. Det var så jäkla märkligt. Det finns en sångerska som heter Jill sobule som jag lyssnade jättemycket på när jag var i tonåren. Hon spelade på den här festivalen och då hade jag inte hört henne på kanske tio år. När hon spelade stod jag och kollade på henne och bara tyckte att det var så jäkla stort att få återuppleva mina tonår. Då kommer Matt Groening fram till mig och knackar mig på axeln. Jag var så inne i den här Jill Sobule-grejen att jag inte klarade av att prata med Matt Groening. Men sen kom han tillbaka och sa såhär; "Vill du följa med mig bakom scen och träffa Jill Sobule?". Så då följer jag efter Matt Groening och så är det meningen att jag och Jill och Matt ska stå och småprata. Jag fick någon slags populärkulturell overload så jag bara vände mig om och gick, jag blev för stressad. Så blev det, det var för stort för mig.

Kan du förstå att andra människor kan få det intrycket av dig?

- Jag kanske kan förstå lite av det efter att ha varit med om det här. På något sätt handlar det inte lika mycket om vem personen är som vad man själv har upplevt till den. Det är ens egna känslor man dealar med.

...att vara en förebild för andra kvinnliga artister.

- Jag har varit på popkollo och såna saker och pratat. Men jag tror att mitt första bidrag är att jag försöker att inte va så jäkla sval tror jag. Det finns ett väldigt klassiskt upplägg för en intervju för en kvinnlig musiker; att "Åh! Hon är så självständig och gör allting själv". Då föds bilden av att man är någon slags übermänniska. Då är det ju bara en slags människor, en slags tjejer, som kommer att dras till att göra musik om de tror att alla är så. Jag som själv är en tv-intresserad nörd tror att, om jag hade varit liten, skulle jag behöva se att det fanns andra som jag.