Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annika Norlin – måste mena det hon sjunger

/
  • Annika Norlin säger att  hon nog aldrig  kommer bli bekväm i rollen som popstjärna.  Foto: Joakim Rolandsson

Annika Norlin har varit Jämtlands mest framgångsrika musikexport de senaste åren. Efter förra årets succé med det svenskspråkiga projektet Säkert! är hon i år tillbaka på Storsjöyrans scen i Badhusparken med Hello Saferide. Skivan ”More modern short stories from Hello Saferide” släpptes förra hösten, och har precis som det mesta annat Annika Norlin vidrör mottagits med öppna armar och varma ord från kritiker och publik.

Annons

Men Hello Saferide har inte alltid varit popstjärna. Hon har ett förflutet som journalist, på bland annat LT.

- Att det blev så här kom väldigt chockartat. Jag hade tänkt sluta som journalist och i den vevan spelade jag in en låt hos en kompis, i hennes vardagsrum. Den började spelas på radion mer och mer, och på den vägen är det.

På scenen utstrålar Jämtlands stolthet självförtroende och säkerhet. Hennes stränga blick och taktfasta stampande får en att tro att hon aldrig gjort någonting annat. Fast trots att hennes musik har tagit henne till några av Sveriges största scener, så är Annika Norlin fortfarande inte bekväm i rollen som popstjärna.

- Det kommer jag nog aldrig att bli. Jag tror att det finns två sorters musiker, den ena sorten är de som mår bra av att stå på scen, och får en kick av det. Den andra är som jag, som gillar att skriva och få ur sig saker i sin musik.

Östersundare som hon är har många Yror passerat förbi. Både på och av scenen.

- Ett av de starkaste intrycken jag har från Yran är när Heather Nova spelade där på 90-talet. Hon var väl kanske inte den bästa artisten eller så, men hon spelade gitarr samtidigt som hon sjöng. Det inspirerade mig, och ändrade bilden av att tjejen i bandet inte bara sjunger.

Och inte bara sjunger Hello Saferide. Hon skriver låtarna som trollbundit hela riket, med texter som så många, i alla åldrar kan relatera till. På scenen utstrålar hon total kontroll. Det märks, att det hon sjunger om, menar hon. Men hur länge kan man hålla sig på topp, och skriva texter som träffar rakt in i hjärtat på så många?

- Det har blivit svårare att skriva låtar senaste tiden. Av det här livet får man så många konstiga känslor, som så få kan relatera till. Jag funderar faktiskt på att börja plugga till psykolog, och trappa ner på musiken. Om jag inte menar det jag sjunger är det ingen mening längre, jag har lovat mig själv att aldrig fatta beslut i mitt musikskapande på grund av ekonomi.

Hittills har hon inte behövt göra det. Publiken kommer utan att Hello Saferide använt sig av utstuderade trumtakter a la Max Martin, eller smöriga klyschor i refrängen. Vill du ansluta dig till publikskaran, befinn dig i Badhusparken på lördag, kvart i nio.

Mer läsning

Annons