Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annie Lööf struntar i partistämma

Centerstämman vill ge kommunerna rätt att stoppa de prospekteringsbolag som köar för att få utvinna av gas och mineraler ur Sveriges alunskiffrar. Det är stora områden från Skåne till Lappland som hotas av en verksamhet som bland annat innebär ödelagd jordbruksmark och förorenade vatten. Men när Centerledaren debatterade mineralpolitik i riksdagen var det prospekteringsbolagens rättigheter hon talade sig varm för.

Lantbrukarnas Riksförbund beslutade i våras att verka för ett totalförbud mot all utvinning i alunskiffrar. Innan dess hade ett drygt tjugotal kommuner, från Malmö i söder till Åre i norr, i ett gemensamt upprop uppvaktat regeringen och näringsministern med krav på ett veto redan i prospekteringsskedet när det gäller alunskiffrar. Det handlar om en mycket miljöfarlig verksamhet som inte har bedrivits i Sverige sedan 1970-talet.

Men under riksdagsdebatten om mineralpolitiken berördes tyvärr inte frågan. Det gjorde inte heller näringsministern, tillika Centerledaren Annie Lööf, när hon förekom riksdagsdebatten med en debattartikel i Dagens Nyheter samma dag. Centern har hanterat de gröna näringarna alltmer styvmoderligt under många år, men att Centerledaren överhuvudtaget inte nämner jord- och skogsbruket när hon debatterar gruvdrift och markanvändning kommer ändå som en överraskning.

Ännu mer överraskande är det att Annie Lööf helt ignorerar att Centerstämman, bara en dryg vecka före riksdagsdebatten, beslutat att partiets linje är att det kommunala vetot som finns för uranbrytning utsträcks till att även omfatta prospektering i alunskiffer.

Annie Lööf låter tvärtom som en företrädare för gruvnäringen. Hon upprepar som ett mantra att antingen kan mineraler brytas i Sverige under världens hårdaste miljölagstiftning eller också kan de utvinnas i länder med lägre miljökrav.

Men vad som verkligen utmärker den svenska minerallagstiftningen är att den är extremt exploateringsvänlig, vilket är ett centralt tema i den pågående debatten. Annie Lööf ställer sig tyvärr i gruvnäringens ringhörna och hävdar att om skatten på 0,5 promille och ersättningen till markägaren på 1,5 promille höjs, då försvinner gruvnäringen från Sverige. Centerledaren motiverar sin hållning med arbetstillfällen. Men efter något decennium av drift, när maskinerna har tystnat och gruvarbetarna har lämnat orten, vad finns då kvar?

När det gäller brytning i alunskiffrar är svaret berg av krossade skifferrester som vittrar och läcker giftiga tungmetaller. Föroreningar sprids via vattendrag till omgivande markområden och tidigare värdefull jordbruksmark blir obrukbar för överskådlig framtid. Redan under pågående gruvdrift kan katastrofen vara framme, vilket den finska Talvivaaragruvan är ett aktuellt exempel på. När det gäller utvinning av fossil skiffergas är vittnesbörden om miljöpåverkan från områden där det sker i stor skala, bland annat i USA, mycket oroande.

Centerstämman är överens med alla de berörda kommuner som vill kunna tacka nej till prospekteringsbolagens storskaliga planer på att exploatera alunskiffer. Det är nu hög tid att även Centerledningen lyssnar.

Carl Piper, jordbrukare samt initiativtagare till kommunuppropet för ett kommunalt veto mot prospektering i alunskiffer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel